eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Új forgatókönyvek egy esetleges villamosenergia-ellátási vészhelyzetre

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a tavaly decemberi iparági konzultáció során beérkezett vélemények figyelembe vételével meghatározta a releváns nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyveket.

Az Európai Unió Tiszta Energia Csomagjának részeként lépett hatályba még 2019-ben az úgynevezett kockázat-felkészültségi rendelet olyan – nemzeti határokon átnyúló – közös szabályok létrehozásáért, amelyek lehetővé teszik a villamosenergia-ellátási válságok megelőzését, segítik a válsághelyzetekre való felkészülést és az esetlegesen bekövetkező krízishelyzetek hatékony kezelését.

A rendeletben szerepel egy közös kockázatazonosítási módszertan, ez alapján először egy regionális válságkezelési forgatókönyvet hoz létre az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezete, majd az egyes tagállamoknak ki kell dolgozniuk az ezen alapuló nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyveket.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020. december 14. és december 28. között iparági konzultációra bocsátotta a vonatkozó javaslatait, bevonva az átvitelirendszer-üzemeltetőt, az elosztórendszer-üzemeltetőket, az érintett villamosenergia-termelőket és azok szakmai szervezeteit. Január 21-re pedig elkészült a nemzeti válságforgatókönyvek listájának végleges változata.

Ezeknek többek között kezelniük kell

  • a kommunikációs infrastruktúrák ellen indított kibertámadásokat,
  • a berendezéseket vagy a személyzetet érintő fizikai támadásokat,
  • a természeti katasztrófák vagy világjárványok okozta válsághelyzeteket és
  • az infokommunikációs rendszer esetleges leállásait is.

A következő lépésben a MEKH regionális és nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvek alapján kockázati felkészültségi tervet dolgoz ki, amelyről iparági konzultációt szervez (várhatóan 2021 első negyedévében), mielőtt konzultál róla a régiós országokkal. A terv elfogadásának és közzétételének határideje 2022. január 5.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×