Infostart.hu
eur:
385.23
usd:
327.81
bux:
109906.82
2025. december 15. hétfő Valér
Nyitókép: Pixabay

Éttermek, szállodák – Kész segélyprogramot jelentett be pár mondatban a kormányfő

A hotelek 30 napnyi foglalásait megtéríti az állam, az éttermek pedig dolgozói járulékamnesztiát kapnak – feltételekkel.

Valóságos segélyprogramot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az újabb –- már csak a parlament jóváhagyására váró – korlátozó intézkedéseket hétfő délelőtt közölte; mégpedig a szállodák és a vendéglátóhelyek számára.

Noha a bejelentés szerint

az éttermek szerdán legalább 30 napra bezárnak,

a "felhívás keringőre" megtörtént a házhoz szállítás lehetővé tételével – amely étterem eddig nem ment ebbe az irányba, most majd fog –, illetve az üzemi étkezdék is talpon maradhatnak, hisz reggel 5 és este 7 között a szakácsok zavartalanul dolgozhatnak a munkahelyükön, akárcsak a fogyasztó munkavállalók.

A kormányzati mentőöv a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára érkezik az ágazatban: az éttermek dolgozói után a következő harminc napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ha a munkavállaló megtartja az állását és bérét folyósítják.

A szállodákra vonatkozó főszabály, hogy turistákat nem fogadhatnak,

csak üzleti célból érkezett vendégeket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát azonban a kormány ebben is megfogadta: a november 8-ig történt, a következő 30 napra érvényes foglalások értékét 80 százalékban megtéríti az állam, amennyiben nem történik elbocsátás és a munkavállalók megkapják a bérüket.

A kisebb kereskedelmi szálláshelyekről az előzetes közlés egyelőre nem szólt, ám mivel a javaslat már szerda nulla órától él, előtte pedig a parlament szavazhat róla, gyorsan kiderül minden erről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×