eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Medence a budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszodában 2020. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A fővárosi gyógyfürdőket is elérte a koronavírus-járvány hatása

Kilencven fős létszámleépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Erre a forgalom és a bevételek drasztikus visszaesése miatt van szükség - mondta az InfoRádiónak Borosné Szűts Ildikó, a társaság vezérigazgatója.

A koronavírus-járvány nagyon jelentős hatással volt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tevékenységére, amit jól mutatnak a számok is: 2019 január-augusztus között mintegy 12 milliárd forint bevétele volt a cégnek, addig idén e nyolc hónapban mindössze 5,1 milliárd forint, és ennek nagy hányada is még a járvány előtti időszakban realizálódott. Idén a megelőző évihez képest mintegy kétmillió vendéggel kevesebb járt a főváros fürdőiben. Ez komoly likviditási nehézséget okozott a cégnek és nehéz pénzügyi helyzetet eredményezett - mondta az InfoRádióban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

Borosné Szűts Ildikó emlékeztetett: a cég 13 létesítménye közül a Király fürdő zárva van, mert a létesítménynek 2018 januárja óta nincs ÁNTSZ-engedélye, a Dagály fürdőt pedig március 31-ével a Nemzeti Sportközpontok ismét átvette. A két fürdő mintegy 70 munkavállalóját megtartották, mert bíztak abban, hogy majd a járvány után tudják foglalkoztatni őket. Ám azzal, hogy szeptember 1-je óta zárva vannak a határok és nem jöhetnek turisták, még nehezebb helyzetbe kerültek. A leépítés gyakorlatilag minden munkakört érinteni fog a masszőrtől a pénztárosokon át az adminisztrációs munkakörökben dolgozókig. A 90 fős leépítés a BGYH dolgozói létszámának közel 10 százalékát jelenti.

Pénteken kezdeményezték a szakszervezetnél és az üzemi tanácsnál a létszámleépítésre vonatkozó érdekegyeztető tárgyalás megkezdését. A felmondóleveleket vélhetően november végén kapják meg az érintettek.

Fővárosi nagyvállalatok és az érdekképviseletek bevonásával munkába elhelyező bizottságot alakítanak, az a cél, hogy minden dolgozónak találjanak megfelelő állást, mire a felmondási idejét kell majd töltenie.

Az érintett 90 emberből a járvány utáni újraindulás esetén sem tudnak mindenkit foglalkoztatni a két kiesett fürdő miatt, hiszen

a Dagály nem fog visszakerülni a BGYH-hoz, a Király fürdő felújítására pedig a cégnek jelenleg nincs pénze.

A többi fürdő állandó létszáma megmarad, nem is terveznek további létszámcsökkentést, épp a kül- és belföldi vendégforgalom újraindulásának reményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×