eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pixabay

Új korszak indul jövőre a NAV-nál, a magánszemélyeket is érinti

Az online számlázás 2021-ben válik teljessé, ekkor már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja majd az adóhivatal. Sőt, előfordulhat, hogy a számlát a magánszemély nem is kapja kézbe.

A Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy az újfajta adatszolgáltatás átlagosan napi több mint félmillió lakossági számlát érint. A koronavírus-válság okozta nehézségek miatt most különösen fontos, hogy a vállalkozások zökkenőmentesen tudjanak átállni az új rendszerre, amit a 2021. január 1-jétől március 31-ig tartó szankciómentes időszak biztosít számukra.

A gazdaságfehérítés új korszakába lépünk jövőre,

oda, ahol a feketegazdaság elleni küzdelem együtt jár több, az Európai Unióban egyedülálló, a vállalkozások adózását jelentősen megkönnyítő szolgáltatással is - jelentette ki Izer Norbert.

A kockázatelemzők jelenleg hétköznaponként átlagosan több mint egymillió számla adatait dolgozzák fel,

a lakossági számlák láthatóvá tételével jövőre a beérkező számlák száma jelentősen nőni fog.

Az online számla kiterjesztése a legnagyobb horderejű lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben, hiszen ezáltal jövőre a revizoroknak szinte az összes kontrolladat rendelkezésére áll majd az áfabevallások valóságtartalmának vizsgálata során.

Búcsú a számlatömbtől - jön az új számlázási rendszer

A jövőre debütáló szolgáltatások közül elsőként az áfabevallások kiajánlását emelte ki az államtitkár. Mint mondta, évente nagyjából

480 ezer vállalkozást szabadíthat meg ezzel a kormány az egyik legbonyolultabb bevallás kitöltésének kötelezettségétől.

Nemcsak az áfabevallások adóhivatali előkészítését biztosítja az új Online Számla rendszer, hanem még - a koronavírus-járvány idején a magas fertőzési kockázatot jelentő - papírszámlákat is kiválthatja, szögezte le. Az eladó a meghatározott számlaadatokat beküldi az adóhivatalhoz, a vevő pedig egyszerűen letölti a szükséges adatokat, így

az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla.

A gazdaságban leggyakrabban használt azonosítók, így például a szerződésszám is opcionálisan kitölthetők az adatstruktúrában, ezzel a számlák automatikusan és könnyen feldolgozhatóvá válnak vevői oldalon - részletezte az államtitkár.

Ezekkel a szolgáltatásokkal már a számlatömb kitöltésével sem kell bíbelődnie senkinek sem jövőre. Az adóhivatal mobil applikációja - a teljesen ingyen használható Online Számlázó - is biztosítja majd mindezt, így ideális választás lehet a digitális számlázásra áttérő kisvállalkozásoknak is. Az új rendszerre, az XSD 3.0-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását - mondta az államtitkár. A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, azokat az adóhivatal sem látja - magyarázta Izer Norbert.

Az államtitkár szerint az új rendszer a vállalkozásokra közvetlenül is hatással van, mert sok esetben járulhat hozzá az értékesítési folyamatok digitalizáltságának terjedéséhez, ami hatékonysági tartalékokat is a felszínre hozhat.

Három hónapos türelmi idő

Annak ellenére, hogy még több mint egy negyedév van a január 1-jei rendszerindulásra, azaz minden számla adóhivatali becsatornázására, a koronavírus-válság idején mégis szükséges hosszabb felkészülési időt biztosítani a csaknem félmillió vállalkozásnak az átállásra - mondta az államtitkár.

A 2021. március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi XSD 2.0 specifikáció, de

április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-ás verzió lesz elérhető,

amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallások kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást. A kellő felkészülés érdekében az adóhivatal már ma délután közzéteszi GitHubon, illetve az onlineszamla.nav.gov.hu-n a fejlesztőknek szóló sémákat, és a műszaki változások átfogó leírását. Az államtitkár emlékeztetett, hogy

október 1-jétől mintegy egymillió vállalkozó összes egymás közötti ügyletének számlaadatát látja az adóhivatal.

Az új korszak 2021. április 1-jén a magánszemélyek részére kiállított számlák becsatornázásával veszi kezdetét, ugyanis akkortól válik teljessé Magyarországon a számla-adatszolgáltatás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Kutya nehéz évek várnak az alapkezelőkre, a korábbi recepteket ki lehet dobni a kukába

Kutya nehéz évek várnak az alapkezelőkre, a korábbi recepteket ki lehet dobni a kukába

Felemás éve volt tavaly a globális alapkezelői piacnak: bár a kezelt vagyon 12%-kal közel 120 000 milliárd dollárra nőtt, a nyereség 8,1%-kal csökkent – derül ki a Boston Consulting Group által közzétett Global Asset Management jelentésből. Nincs könnyű dolguk a vagyonkezelőknek, mivel a korábbi receptek már nem működnek: a piaci teljesítmény húzóerejére alapozni édeskevés lesz, közben egyre nagyobb teret nyernek az alacsony díjakkal operáló passzívan kezelt alapok, és hiába vannak innovációs ötletek, ezeknek csak töredéke bizonyul életképesnek. Lehet azért megoldás az egyre sokasodó problémákra: egy jó AI-stratégia sokat segíthet a profitnövelésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 10:35
×
×
×
×