eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: NAV

Még nagyobbra nyitotta a szemét az adóhivatal

Mostantól, vagyis október 1-jétől mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látni fogja az adóhivatal, mert lejár az a szankciómentes időszak, amelyet a koronavírus járvány miatt biztosított a NAV.

Az online számlajelentésekre vonatkozó új szabály már július 1-jén életbe lépett, de a koronavírus-járvány miatti türelmi idő után csak most lép életbe: eszerint a belföldi adóalanyok közötti tranzakciókat értékhatártól függetlenül jelenteni kell a NAV online számlaadat-jelentő rendszerében. Eddig csak 100 000 forintnál magasabb áfatartalom esetén kellett jelenteni az adóhivatalnak, mostantól megszűnt ez a korlátozás. A magánszemélyeknek kiálíltott számlát egyelőre nem kell beküldeni - mondta Németh Lilla, az RSM adóigazgatója az InfoRádióban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly szankciókra számíthatnak a jelentést elmulasztók, ugyanis

számlánként (!) 500 000 forintos mulasztási bírsággal sújthatja a NAV

azokat, akik nem regisztrálnak, nem küldik be a szükséges számlát. Szankcióra elvileg a hibás beküldés esetén is módja van az adóhivatalnak.

A NAV a türelmi idő alatt egyetlen esetben sem élt a fenti szigorú büntetéssel, de a szakértő szerint várható, hogy ez a hozzáállásuk változni fog,

jövőre ugyanis már minden cégnek áfabevallási tervezetet szeretnének készíteni az online számlák adataiból.

A tapasztalatok szerint nagy ugrás történt a július 1-jeii határidőnél, akkor tízszeresére nőtt a beküldött online számlák száma, és jelentősen, egymillió körülire emelkedett azok száma is, akik beregisztráltak a rendszerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 10:35
×
×
×
×