eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Az NHP hitelek felét működésfinanszírozásra költik a vállalkozások

Eddig hatezer vállalkozás vette igénybe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukcióját, a leszerződött hitelállomány pedig megközelíti az 500 milliárd forintot - mondta az InfoRádiónak Pulai György, az MNB igazgatója.

Eddig több mint hatezer vállalkozás jutott hitelhez az NHP Hajrá konstrukcióban, a teljes leszerződött volumen megközelíti az 500 milliárd forintot, ami ahhoz képest, hogy csak pár hónap telt el, nagyon nagy összegnek tekinthető, és közel 8 ezer ügyletről beszélhetünk - mondta az InfoRádiónak Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Szavai szerint

egyelőre a volumen felét forgóeszköz-finanszírozásra igényelték.

"Ez annak fényében nem meglepő, hogy a vállalkozások főleg a működési kiadásokat akarják hitelből finanszírozni a túlélés érdekében, de mi arra számítunk, hogy amint az üzleti környezet kiszámíthatóbbá válik, a beruházási hitelek részaránya nőni fog" - mondta az igazgató. Egyelőre a kihelyezett volumen harmada-negyede ment új beruházások finanszírozására.

Pulai György felidézte, hogy a jegybank a vírus miatti válság kitörése óta milyen intézkedéssorozattal segítette a hazai vállalkozásokat. Az egyik legelső intézkedés még március közepén a már folyósított NHP konstrukciókra vonatkozó rugalmas átüzemezési lehetőség és hitelvisszafizetési moratórium bevezetése volt. Ezt követte később az NHP Hajrá hitelprogram elindítása, amely jelentős keretösszeggel, 1500 milliárd forinttal áll a kis- és középvállalkozások rendelkezésére. A korábbi NHP programokhoz képest jelentősen megemelték az igényelhető hitelösszeget egymilliárdról 20 milliárdra - ami így már a középvállalkozások stabilitását is segíti -, a futamidőt pedig 20 évre növelték, és bővítették a felhasználás körét.

"Előtérbe kerültek a rövid lejáratú hitelcélok, mivel sok vállalkozás árbevételcsökkenést szenvedett el, ezért fontos a likviditás megőrzése, ezért ismét van lehetőség forgóeszköz-finanszírozásra is" - említette meg a legutóbbi, NHP fixprogramhoz képest az egyik fontos különbséget Pulai György. Ezt egyébként sokkal szabadabban most használhatják a vállalkozások, nemcsak készleteket, de akár bérfizetést vagy működési kiadásokat is finanszírozhatnak belőle. Ismét lehetővé tették már nemcsak az uniós, de a hazai forrású támogatás-előfinanszírozást is az NHP-ból lehívott összegből. Emellett a program már segíti a hazai kkv-k külföldi beruházásait, továbbá társasházak számára is elérhetővé tették.

Kiemelte azt is, hogy az MNB két hétben maximálta a hitelbírálati időt a vállalkozások mielőbbi forráshoz jutása érdekében.

"Fontos újdonság, hogy egyfajta kamatkompenzációval is próbálja ösztönözni az MNB a hitelezésre a hitelintézeteket, ezért van mozgástere a bankoknak arra, hogy a 2,5 százalékban maximált kamatból engedjenek" - hívta fel a figyelmet Pulai György. Szerinte a bankok megtehetnék, hogy azt mondják, egy évig a vállalkozásnak nulla, vagy legfeljebb egy százalék kamatot kell fizetnie.

"Arra bátorítjuk a vállalkozásokat, hogy próbáljanak minél több banktól ajánlatot kérni azért, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett juthassanak finanszírozáshoz" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×