eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 8. vasárnap Medárd
Nyitókép: Pixabay

Ez lesz a zacskózással a tiltás után

Amiben bárki biztos lehet: a vásárlókra terhelik a technológiaváltás miatti összes költségemelkedést.

El tudja fogadni az érintett iparág a környezetvédelmi szempontú szigorítást, de a csomagolóanyagok a jövőben jelentősen drágulni fognak - jelezte a Növekedés.hu portálnak adott interjújában Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Mint közölte, a nem lebomló termékek esetében

57 forintról 1900 forintra,

a lebomló anyagnál pedig nulláról 500 forintra emelték a kilogrammonként fizetendő termékdíjat.

Nagy Miklós azt is elmondta, hogy az Országgyűlés által elfogadott, az EU-s szabályok miatt vállalt új szabályozás csak kis részben érinti a hazai ágazatot, ugyanis csak a műanyag és polisztirolhab poharak, dobozok világában áll be változás, és még a pet palackokkal együtt is a csomagolóanyagok csak nagyon kis százalékát érinti a módosítás.

A gyártás során egyébként is át tudnak állni az új technológiára, 15 mikron alatti falvastagságú zacskókat ugyanis szabad lesz gyártani később is, igaz, jóval drágábban.

A végösszeget pedig a fogyasztó fizeti majd - tette egyértelművé.

Arra számít, hogy

"amikor életbe lép a rendelet, és drágábbak lesznek ezek a csomagolóanyagok, akkor észbe kap majd mindenki.

Teljesen reális elvárás, amit én is támogatok, hogy csökkenteni kell a környezeti terhelést. Az ipar ezzel folyamatosan foglalkozik. Részben olyan technológiák kidolgozásával, amellyel kevesebb anyagból lehet több csomagolóanyagot előállítani".

Címlapról ajánljuk
Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Első használat előtt mindenképpen takarítsák ki és fertőtlenítsék a légkondicionáló berendezéseket, különben súlyos fertőzéseket kockáztatnak - figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ levegőhigiénés szakértője. Szigeti Tamás az InfoRádióban elmondta: a klimatizált helyiségben csak 8-10 Celsius fokkal legyen hűvösebb, mint odakint, és ne felejtsünk el szellőztetni.

Kézműves pékek az Arénában: liszt, víz, só – és minden, ami a jó kenyérhez még kell

A kézműves pékek ma már nemcsak kenyeret sütnek, hanem élelmiszer-kultúrát is teremtenek: a jó kenyér náluk nem csupán három összetevőből áll, hanem sok év tapasztalat, tudatos alapanyag-választás és szenvedély is kell hozzá – erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fülöp Ádám, a Pipacs Pékség alapító tulajdonosa és Fekete Gergő, az Artizán Pékség tulajdonosa, a Kézműves Kenyér Társaság alelnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×