eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Nincs vége a cigaretta kötelező drágulásának

Az uniós jövedékiadó-minimum teljesítését a forint gyengülése is akadályozza.

Az utóbbi években kevés termék drágul annyira, mint a cigaretta és a dohány, az átlagos áremelkedése az elmúlt időszakban több mint 11 százalékos volt, de 2010 óta az áruk a 2,5-szörösére emelkedett.A folyamatos drágulás ellenére a forgalom töretlenül emelkedik, idén az első negyedévben 4,4 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 2,5 százalékkal nőtt a forgalom – írja a napi.hu.

A dohányáru ára azért is emelkedik folyamatosan, mert elegetb kell tenni az Európai Unió jövedékiadó-minimumra vonatkozó előírásainak, amely szerint az adónak:

  • legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként és
  • el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát,
  • vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként és akkor nem számít az árhoz viszonyított aránya.

2017 végére kellett volna e feltételeket teljesíteni, és mostanra Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, amely továbbra sem felel meg a feltételeknek. Magyarország 2011-ben az akkori feltételeket még teljesítette, de 2012 vége és 2015 áprilisa között egy forinttal sem emelkedett az adó

A 2020. márciusi állás szerint a jövedéki adó a súlyozott átlagár 54,7 százaléka volt itthon, miközben maga az adó 105,7 eurót tett ki ezer szálanként. A jövedéki adó július 1-jén tovább emelkedett, és már ismert a 2021 januári emelés mértéke is, de még ezzel sem éri majd el a megkövetelt adóminimumot, ráadásul a gyengébb forintárfolyam is nehezíti a kritériumok teljesítését. Ha viszont például a 325-ös szintre erősödne vissza a forint, akkor már akár a 2021-es adószinttel is teljesülhet az uniós követelmény.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×