eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Elektromos autót töltenek az első átadott okos közvilágítási oszlopról Budapesten a Lechner Ödön fasorban 2018. augusztus 21-én. Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. együttműködésében, a főváros különböző pontjain felállított, öt okos közvilágítási oszlop elektromosautó-töltőt, ingyenes wifit, segélyhívót és digitális hirdetőoszlop-funkció szolgáltatást nyújt.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Új e-autós pályázatot szorgalmaz a Lízingszövetség

Új időszámítást hozhatnak az állami támogatási programok az elektromos autózásban itthon – mondta az InfoRádiónak a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Tóth Zoltán elmondta: látszik, hogy nagy az érdeklődés az elektromos autók iránt, a közelmúltban megnyitott 3 milliárdos pályázati forrás ugyanis másfél nap alatt elfogyott.

Egyelőre a magyar autóállomány elenyésző hányada elektromos meghajtású, de az új forgalomba helyezéseknél már évről évre növekszik a tisztán elektromos autók aránya.

"Az idei első negyedévben mintegy ezer elektromos autót helyeztek forgalomba Magyarországon, de ha ez a támogatás tovább folytatódna, akkor nyilván sokszorosára lehetne növelni ezt a darabszámot" – mondta az InfoRáióban Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a nemrég másfél nap alatt kimerült állami e-autóvásárlási program kapcsán. Hozzátette: önmagában ez a program támogatásintenzitástól függően

ezer-ezerötszáz autó megjelenését segíti.

"Az, hogy ilyen villámgyorsan ekkora igény mutatkozott az elektromos autóbeszerzést támogató keretre, arra utal, hogy ezekkel a kondíciókkal nagyon sokan már reális alternatívának tartják az elektromos autót a hagyományos meghajtású modellekhez képest" – jegyezte meg Tóth Zoltán. A 2,5 millió forintos támogatással már teljesen versenyképesek az e-autók árai a hagyományos modellekéivel.

A megreformált és rekordidő alatt kimerített keretű program két készből állt. A taxisok számára kétmilliárd forintot különített el a kormány, hárommilliárd forintot pedig a lakosság számára elérhető elektromos autók és robogók beszerzésének támogatására irányzott elő a kabinet. Az utóbbi keretet két kategóriában lehetett felhasználni: a 11 millió forint feletti értékű járművek beszerzéséhez 500 ezer forint támogatást lehetett kérni, míg az ennél olcsóbb gépkocsikra 2,5 milliót – ami a korábban meghirdetett támogatási programokéban elérhetőnél egymillióval több.

Az e-mobilitás terjedésében óriási különbségek vannak az európai országok között. Példaként Norvégiát említette a főtitkár, ahol már 2018-ban meghaladta az alternatív hajtású autók száma a hagyományosakét az újonnan forgalomban helyezett járművek körében, és már 50 százalék feletti e kategória részaránya. Európában minél inkább délre és keletre megyünk, annál jobban csökken ez az arány. Magyarország egyébként eddig a sereghajtók között volt, de az elmúlt egy-két év növekménye már figyelemre méltó Tóth Zoltán szerint.

"A Lízingszövetség és a lízingcégek is szorgalmazzák, hogy minél hamarabb nyíljon újra hasonló feltételekkel egy pályázat, amelyben már a flottakezelők és a lassan reagáló cégek és magánszemélyek is részt tudnak majd venni" – tette hozzá Tóth Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×