eur:
386.64
usd:
355.94
bux:
68764.21
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Százmilliárdokra rúghat a lánctartozások összege

Az ÉVOSZ tudomása szerint az építőipari vállalkozások számláinak mintegy negyede nincs időben kifizetve, és követeléseik 6-7 százaléka tartósan vita tárgyát képezi.

Romlott az építőipari vállalkozások likviditási helyzete a munkaellátottság csökkenésével és a gyakorivá váló késedelmes fizetések miatt. A késedelmes fizetések megszaporodása gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A szervezet által megkérdezett vállalkozások jelzése szerint

számláik értékének 20-25 százaléka nincs időre kifizetve, és követelésük 6-7 százaléka tartósan vita tárgyát képezi.

Ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az ÉVOSZ számításai szerint az év végén a lánctartozásban lévő összeg 250-280 milliárd forintra nőhet.

A szakszövetség ugyanakkor jelezte, bár januártól május végéig 6 százaléknyi lehet a teljesítmény elmaradása tavalyhoz képest, továbbra is adott az építőipar teljesítőképessége.

  • A járványhelyzet határidőcsúszásokat jellemzően az épületépítéseknél, leginkább a lakásépítéseknél okoz.
  • A rendelésállomány legnagyobb mértékű csökkenése a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkéréseinél tapasztalható.

Az elmúlt napokban ugyan ismét emelkedett az álláskeresők száma, de a betanított munkások, a szakmunkások és a mérnökök más vállalkozásoknál továbbra is munkát találnak. Elsősorban a segédmunkások iránti igény csökken.

Címlapról ajánljuk
Peter Pellegrini: beszéltem Robert Ficóval, nehéz órák és napok előtt áll

Peter Pellegrini: beszéltem Robert Ficóval, nehéz órák és napok előtt áll

A megválasztott szlovák elnök meglátogatta a besztercebányai kórházban a kormányfőt, aki még szerda délután lett egy fegyveres merénylet áldozata.

Nagyot nézhet, ha kifog egy ilyen új 100-ast

A Magyar Nemzeti Bank alapításának 100. évfordulója alkalmából bocsátottak ki május 16. csütörtökkel különleges előlappal rendelkező 100 forintos címletű érmét. Kétféle emlékérmét is kibocsátanak, melyek közül az ezüst a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×