eur:
394.62
usd:
366.64
bux:
71585.46
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Finomhangolni kellene a vásárlási korlátozást a kereskedők szerint

A kijárási korlátozás bevezetésével gyakorlatilag ellehetetlenült számos üzlet nyitva tartása, sokan így a bezárás mellett döntöttek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sokan kormányzati támogatásra szorulnak majd. Vámos György arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy az időseknek fenntartott vásárlási idősáv is felülvizsgálatra szorulhat.

Az már látszik, hogy a kijárási korlátozás sok családnak nem tetszik, hiszen eddig ahhoz szoktak, hogy szombat délelőtt hétvégére, és már a szombati ebédre is be tudjanak vásárolni - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak. Szavai szerint senki sem vitatja, hogy első az egészségvédelem, ugyanakkor az érdekképviselet szerint mérlegelni kell a tapasztalatokat, és

ha szükséges, akkor ezen a rendeleten - elsősorban a szombati, hétvégi időbeosztáson - valamit finomítani szükséges majd.

"De várjuk meg a hétfői napot, hiszen egy hétköznap tapasztalatai is fontosak, vajon ezekben a délelőtti órákban, 9-12 között milyen arányban, mennyi nyugdíjas keresi fel az áruházakat" - mondta Vámos György.

A kijárási korlátozásra vonatkozó rendelet egyértelműen kimondja, hogy milyen üzleteket kereshet fel a vásárló. Ilyen az élelmiszerbolt, a drogéria, a piac, a gyógyszertár, az üzemanyagtöltő állomás, a dohánybolt. Felkereshető egy műszaki vagy barkácsbolt akkor, ha olyan termékeket kínál, amely mások munkavégzéséhez szükséges, de csak 15 óráig lehetnek nyitva - tette hozzá Vámos György.

Azokba az üzletekbe, amelyek nincsenek felsorolva - ruhabolt, cipőbolt, könyvesbolt -, nem mehet a vásárló. Egyelőre nem jelent meg olyan rendelkezés, hogy nekik kötelező bezárniuk, de nyilván maguk döntik el, hogy hogyan üzemeltetik tovább a boltjaikat - tette hozzá Vámos György. Már akkor is nagyon megcsappant az árbevételük ezeknek a boltoknak, amikor még 3-ig nyitva tarthattak.

"Rettenetesen nehéz helyzetbe kerültek, nagyon sokaknak el is lehetetlenült a működése, hiszen sok kisebb bolt már korábban is egyik napról a másikra élt"

- mondta Vámos György. Szerinte ezt a helyzetet felül kell vizsgálni, hiszen ezek olyan boltosok, akiknek egészen biztos, hogy kormányzati, állami támogatásra lesz szükségük, ugyanúgy, mint ahogy azt más ágazatokban már megtette a kormány a kis- és középvállalatok körében.

Elmondta azt is, hogy Magyarországon a webshopok számáról nyilvános hivatalos adat nincs, de a nagyobb áruházak mellett sok kisebb bolt is indított már korábban webértékesítést. Bárki belevághat ebbe - tette hozzá a főtitkár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×