Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Nyitókép: Pixabay

Pofonegyszerű természeti megfigyelésből fakadt egy magyar innováció

A kagyló szűri a vizet - ebből kiindulva készült el egy teljes rendszer.

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás, az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft. konzorciuma - közölte az S+H Portfolio Zrt.

A prototípus megalkotásához az S+H Portfolio Zrt. csaknem egymilliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 programban, ami a projekt teljes költségvetésének a 70 százaléka, a fennmaradó részt önerőből finanszírozták.

A fejlesztés elsősorban a vegyi szennyezés kiszűrésére szolgál, álló- és folyóvizekben. A prototípust december óta Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik. A gyártási tervek is rendelkezésre állnak, így megrendelés esetén megkezdhetik a gyártást.

A prototípus egy 400 négyzetméteres, egymáshoz kapcsolódó, a vízfelszínen úszó moduláris beton úszóelemekből áll, amelyek között ketrecekben helyezték el a vizet biológiailag tisztító kagylókat. A kialakított technológia több tonna kagyló megtartására képes. A fejlesztés keretében a kagylók szaporítására is kidolgoztak egy eljárást, ami olcsóbb azok összegyűjtésénél a természetes folyóvizekből.

A telepeken elhelyezett kagylók egyedenként és óránként körülbelül 0,3-0,7 liter vizet képesek átszűrni a tájékoztatás szerint.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×