Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja. A célterületeknek megfelelően kiválasztott élelmiszerlánc-szereplőket a járási kormányhivatalok szakemberei, valamint a Nébih állami halőrei és borászati felügyelői ellenőrzik, olvasható a Nébih oldalán.
Idetartoznak többek között az édesipari termékek, valamint a hús- és húskészítmények előállítói és forgalmazói, de a zöldség-gyümölcs árusok, a piacok és vásárok élelmiszer-forgalmazói, illetve vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.
A téli szezonális ellenőrzéssorozat „hagyományosan” kiemelt termékei közé tartoznak
az édességek, a borok, a pezsgők, a pálinkák és egyéb szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök. Mindezek mellett a friss húsok, a halak és haltermékek, a pácolt és füstölt húskészítmények, valamint a különféle virslik
ellenőrzése sem marad el.
A téli szezonális akció december 31-ig tart. Legfőbb célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön a lakosság asztalára.