eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elképesztő magasságban a Magyar Állampapír Plusz

A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a szerdai adatok szerint 2845 milliárd volt, a Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető a MÁP+ papír alapú változatának megvásárlását követően elmondta, hogy az

hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg.

A MÁP+ ötéves futamidejű papír, népszerűségének hátterében több tényező áll. Rendkívül kedvező feltételekkel került kibocsájtásra: a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, a félévente történő kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható. Emellett könnyű az elérhetősége: bankfiókokban, kincstári fiókokban, postahivatalokban és újdonságként elindított digitális formátumokban is megvásárolható. A kamatozása pedig rövid és hosszú távon is a mai legkedvezőbb állampapír kamatozás közé tartozik - jegyezte meg.

Az új állampapír bevezetésétől a kormány azt reméli, hogy az állampapírokon keresztül a magyar államadósság finanszírozása sokkal stabilabb lábakra tud állni. Az a helyzet, amelyet 2010-ben az ország örökölt, hogy a magyar államadósság háromnegyed része külföldiek kezében volt, ez teljesen megfordult. Mostanra már háromnegyed részben a hazai szereplők finanszírozzák a magyar államadósságot - fejtette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter hozzátette: Baranya megyében kiemelkedően magas az állampapírt vásárlók aránya, azt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye, Budapest és Csongrád megye.

A kincstáron keresztül 700 milliárd forint felett vásároltak az elmúlt öt hónapban, ez az értékesítés több mint 25 százalékát tette ki. Az átlagos vásárló 5,8 millió forint értékben vett állampapírt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×