eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Az egész unió irigykedhet a magyar fogyasztókra

Az Európai Unióban Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz ára – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztusi ár összehasonlító vizsgálatából.

Budapesten – holtversenyben a román fővárossal – a legolcsóbb a lakossági földgáz átlagára az Európai Unióban, ismertette az InfoRádiónak nyilatkozva Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kommunikációs vezetője.

Míg az otthoni fogyasztóknál köbméterben történik az elszámolás, addig a nemzetközi szinten kilowattórában, magyarázta a szakember, miután az utóbbiak esetében a részecskesűrűségnek is köze van az árképzés alakulásához, hiszen földgáz és földgáz között lehet különbség.

A magyar fővárosban az elmúlt hónapban 3,16 eurócentet fizetünk egy kWh-t, derül ki a MEKH vizsgálatából. Ennél a nyugat-európai árak jóval magasabbak, amelyek továbbra is nagy szórást mutatnak.

A legdrágábban a svéd fővárosban, Stockholmban mérik a földgáz árát, közel nyolcszor többe kerül (24,98 eurócent/kWh), mint idehaza.

Pozsonyban is másfélszer többet fizetnek a lakossági fogyasztók, mint a budapestiek.

Ráadásul azt követően, hogy a rezsicsökkentés utolsó üteme óta nem volt inflációkövetés az árakban, vagyis egy befagyasztott árról van szó, ezt szintén egy rezsicsökkentésként lehet betudni, mutatott rá a szakember, ami nemcsak azért jó, mert nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható, hanem mert egy állandó árszínvonal mellett tervezhetjük a költségeinket, tette hozzá.

Az alacsony ár pedig alapvetően két dolognak köszönhető: egyrészt annak a kormányzati törekvésnek, amely elsőként a rezsit próbálhatta meg a családok számára tervezhető szintre tenni, magyarázta Scherer Zsolt, másrészt a magyarországi lakossági fogyasztók továbbra sem fizetnek energiaadót, szerte az európai példával szemben, ahol ez egy jelentős tételt képvisel a lakosság számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×