eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Matolcsy György: új korszakot élünk

Több ezer éves barátság köti össze a kínai és magyar népet, a két országot pedig 70 éves diplomáciai kapcsolat, most pedig új korszakot, "Eurázsia korszakát éljük" - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, amikor megnyitotta a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett képkiállítást a Bölcs várban.

Az MNB elnöke kiemelte: az Orbán Viktor miniszterelnök által évekkel ezelőtt meghirdetett keleti nyitás, és a kínai kormány Egy övezet, egy út kezdeményezése egybecseng, erősíti a két ország gazdasági-pénzügyi kapcsolatait.

Új kapukra, új kezdeményezésekre van szükség az elmúlt 70 évben elért eredmények megőrzése érdekében, hogy ezek mentén tovább erősödjenek a Kína és Magyarország közötti gazdasági, pénzügyi és kulturális kapcsolatok

- tette hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az innovációt, a tudománypolitikát, a digitalizációt említette azon területek közül, amelyekben sokat tanulhatnak a magyar szakemberek a kínai szakemberektől. A magyar-kínai kapcsolatokat meghatározónak nevezte a kelet-közép-európai régió fejlődésében is, és megjegyezte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházása, amely az év végén várhatóan elindul, az egész régió fejlődését segíti.

Palkovics László méltatta, hogy a tervek szerint a jövőben a China Construction Bank is megkezdi tevékenységét Magyarországon.

Vang Ji, kínai külügyminiszter és államtanácsos, aki kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra arról beszélt, hogy a két ország kapcsolatait a tisztelet és a megbecsülés jellemezte a múltban és a jelenben is. A kapcsolatokat tovább kell erősíteni, hogy a kihívásokra megfelelő válaszokat lehessen adni - mondta.

A Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatának elmúlt 70 évét bemutató, csaknem 100 részes fotókiállítást a Magyar Nemzeti Bank, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány közösen szervezte.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×