eur:
393.51
usd:
364.34
bux:
71851.09
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Van, ahol kisebbek lesznek idén az almák

Az már korábban kiderült, hogy a tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet, most újabb kellemetlen hírek érkeztek - és a gyümölcs nagyságára vonatkozó csak az egyik.

Azokban a kertészetekben, ahol az öntözés nem volt biztosított,

kisebb méretű lehet idén az alma

– közölte az InfoRádió megkeresésére a zöldség-gyümölcs terméktanács szakmai igazgatója. Hunyad István szerint ez a jelenség ugyanakkor nem egy országos kiterjedésű probléma. "A magas szinten kertészkedő almásgazdáknál, ahol van öntözés is, ott azért ez nem jellemző" – fogalmazott.

A csapadék hiánya mellett van egy másik tényező is, jegyezte meg a szakember, amely rossz hatással lesz az idei hozamra: az elmúlt évben rekord közeli termés volt, emiatt

a tavaly leterhelt fák idén kisebb teljesítményt fognak nyújtani.

"Úgy szoktuk mondani, hogy túl vannak hajtva a fák, és ezt most így próbálja kompenzálni a növény" – magyarázta Hunyad István.

Egy előzetes felmérés szerint az már látszik, hogy kevesebb lesz idén az alma, 450 ezer tonnás hozamot prognosztizál a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely szám fölfelé és lefelé is változhat, miután odébb van még a szüret. "Az látszik, hogy a tavalyi nagy termés, és az idei évi időjárási viszonyok miatt most nem fognak olyan kiemelkedően nagy mennyiséget hozni" – jegyeztte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Rejtett diszkrimináció – Az idősek sajnos Magyarországon láthatatlanok

Rejtett diszkrimináció – Az idősek sajnos Magyarországon láthatatlanok

A sajtóban megszaporodtak azok a híradások, melyek szerint a nyugdíj mellett dolgozók száma tíz év alatt megnégyszereződött. Az elemzők jelentős része szerint a nyugdíjak annyira alacsony összegűek, hogy egyre több nyugdíjas kényszerül a megélhetése érdekében a nyugdíj mellett is dolgozni, és emiatt emelkedik jelentősen a nyugdíjas dolgozók száma. Vajon valóban ez a helyzet? 2. rész.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×