eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Újabb fordulatot céloz meg az MNB

A hazai zöld pénzügyi szegmens beindítását célzó intézkedéseket tervez a Magyar Nemzeti Bank.

Nyilvános szakmai konzultációt indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Zöld programról, amivel a magyar pénzügyi közvetítőrendszernek a környezeti fenntarthatósághoz való erőteljesebb hozzájárulását tervezik elősegíteni.

A jegybank 2019 februárban hirdette meg Zöld programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében.

A programban az MNB számos intézkedéssel ösztönzi a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek környezettudatosabbá, zöldebbé tételét is. Első lépésként az MNB pályázatot hirdetett a felügyelt pénzügyi intézmények számára a 2019. évi Zöld pénzügyek díj elnyerésére. Szintén a Zöld programba illeszkedik az az intézkedés, hogy az MNB - jegybanki körökben az elsők között - elkülönített zöldkötvény-portfóliót hoz létre a devizatartalékban - emlékeztet a jegybank.

Következő lépésként az MNB tanulmányban foglalta össze azokat a lehetséges intézkedéseket, amelyek a zöld pénzügyi piacok beindítását, fejlesztését célozzák.

A közlemény szerint mivel a pénzügyi rendszerben a "zöld fordulat" csak fokozatos, tudatos folyamaton keresztül mehet végbe, a vitaanyag számos strukturális intézkedést is tartalmaz. Így például a témával kapcsolatos lakossági ismeretterjesztésre, keresletélénkítésre, vagy éppen a zöld pénzügyi kutatásokra, szakemberképzésre vonatkozóan.

A szerdán nyilvános konzultációra bocsátott dokumentumban szereplő, jelenleg az MNB által vizsgált intézkedésekre a jegybank a nyár folyamán várja az érintett piaci és társadalmi szereplők észrevételeit, javaslatait. Az MNB ezek alapján 2019 őszén alakítja ki végleges intézkedési csomagját - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×