eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vészesen közeleg a határidő, a Fidesz óva intette a bankokat

Már csak néhány munkanap maradt a banki adategyeztetésre. Aki ezt nem teszi meg, nem tudja használni a bankszámláját. A sorban állás elkerülése érdekében, tanácsos a postai vagy online ügyintézést választani.

Hosszú várakozásra, zsúfolt bankfiókokra számítson, aki az utolsó napokra hagyta a banki adategyeztetést. Ennek elvégzésére 2 év állt rendelkezésre. 2017 júniusában – egy uniós jogszabállyal összhangban – a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében írták elő a magyarországi pénzintézeteknek, hogy világítsák át ügyfélkörüket.

A 10,6 millió bankszámla-tulajdonos jelentős része azonban még nem egyeztette adatait. Erre június 26-ig van lehetőség. A roham pedig már megkezdődött, a jegybank szerint pünkösd után drasztikusan megnőtt a banki ügyfelek száma. Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője korábban nyilatkozott az Inforádiónak:

"A bankrendszeren kívül érinti az azonosítás például az életbiztosítási, önkéntes nyugdíjpénztári, vagy éppen egészségpénztári ügyfeleket is."

Ha nincs meg ez az azonosítás, akkor június 27-től nem lehet újabb egyedi műveleteket kezdeményezni – tette hozzá a jegybank felügyeleti szóvivője.

A számla tehát nem szűnik meg, az adategyeztetés pótlásáig azonban a tulajdonos nem tudja használni, csak az állandó utalások teljesülnek. Az adategyeztetésre nem csak személyesen van lehetőség, a sorban állás elkerülése érdekében célszerű más megoldást választani.

"Lehetőség van postán, vagy e-mailben is ezeket az azonosító adatokat megadni"

– jelezte Binder István. Ez úgy történik, hogy lemásoljuk az érintett okmányokat, letöltjük a bank honlapjáról ezt a bizonyos közszereplői nyilatkozatot és postán beadjuk, vagy e-mailben. Vannak olyan intézmények, amelyeknél online élő, videóbanki kapcsolat segítségével is el lehet végezni az azonosítást. Sőt, netbankunk segítségével is digitális módon meg lehet ezt tenni" – fogalmazott.

Az adategyeztetés bankonként eltérő lehet, a lehetőségekről érdemes a bank honlapján vagy telefonos ügyfélszolgálatán tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×