eur:
392.78
usd:
363.43
bux:
72237.38
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Megszólalt a jegybank a fővárosi ingatlanárakkal kapcsolatban

A fővárosban tovább erősödött az ingatlanok túlértékeltségének kockázata - mondta a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője, Nagy Tamás a friss lakáspiaci jelentést ismertetve. Hozzátette: országos szinten van még tér, így tovább nőhetnek a lakásárak.

A májusi lakáspiaci jelentésben a 2018-as év egészét értékelte a Magyar Nemzeti Bank: tovább erősödő keresleti környezetben élénkült a lakáspiac, aminek következtében dinamikusan drágultak a budapesti és a vidéki lakások is.

"Országos szinten 15 százalék fölött, Budapesten pedig közel 23 százalékos árdinamikát ért el a drágulás. Ezzel szemben azonban a vidéki községekben jelentős lassulással, 2 százalékkal lassult az árdinamika,

ezért az árolló kinyílt" - fogalmazott a jelentést ismertetve Nagy Tamás, a jegybank főosztályvezetője.

A megyeszékhelyeken, egyetemi és iparvárosokban átlagosan mintegy 18 százalékos volt az áremelkedés, ami még bővült is.

Azzal kapcsolatban, hogy a reálbér-növekedés nem marad-e el a drágulástól, Nagy Tamás elmondta, a jegybank félévente meghatároz egy úgynevezett egyensúlyi árat, most azt látják, hogy ugyan van még tér az egyensúlyi árig, ám ez már csak 8-9 százalékos, de

Budapesten a túlértékeltség kockázata tovább erősödött tavaly:

15 százalékkal magasabb az ár, mint amit a makrogazdasági adatok, benne a jövedelememelkedés indokolna.

Az I., V. kerületi árak messze a legmagasabbak átlagban, még a fővárosi átlagot is 50 százalékkal meghaladják, miközben egyes külső kerületekben még számos vidéki négyzetméterárnál is alacsonyabbak az árak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Ha a szolgáltatások nem drágulnának olyan ütemben, ahogy azt teszik 2024-ben, már valószínűleg teljesült volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja. A szolgáltatásinfláció Magyarországon volt a legmagasabb uniós összevetésben májusban. De vajon tényleg a bankok és a telekommunikációs cégek visszamenőleges áremelései tehetnek minderről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×