eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A magyar történelem évszázadait felvonultató zászlósor a Honfoglalástól napjainkig Tökölön, a Csépi út és a Fő út kereszteződésénél.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Varga Mihály ritkán hallott számokról beszélt

A külhoni magyarság támogatásáról és annak hasznáról is beszélt a pénzügyminiszter pénteken a Székelyfesztivál megnyitóján.

A magyarságnak itthon és külhonban is minden területen együtt kell dolgoznia azért, hogy a jövőben is az erősödő nemzetek sorába tartozzon - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, az V. Székelyfesztivál megnyitóján, a budai Millenárison.

Az elmúlt évek kormányzati döntéseinek köszönhetően mára ismét élővé vált az összeköttetés a határon túli és az anyaországi magyarság között. Egyre több területen alakulnak ki és erősödnek meg a gazdasági kapcsolatok, egyre jobb az együttműködés az oktatás és a kultúra területén, és mindez magával hozza, hogy egyre többen utaznak üzleti és turisztikai célból az anyaországba, illetve innen a Kárpát-medence különböző területeire.

Támogató programok

A kapcsolatépítésben kiemelt szerepe van a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulását támogató programoknak és az egységes Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításának. A szakmai segítségnyújtás mellett jelentős anyagi forrásokat is biztosít a kormány a határon túli magyar vállalkozások számára.

  • A kormány az elmúlt három évben 460 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításához járult hozzá több mint kétmilliárd forinttal,
  • Erdélyben több mint 200 fejlesztést segített, több mint egymilliárd forinttal - mondta a tárcavezető.

Hozzátette, jól fektetik be ezeket a pénzeket, egy közelmúltbeli kutatás szerint ugyanis

egy forint külhonban elköltött gazdaságfejlesztési támogatás legalább két forinttal növeli a Kárpát-medence gazdasági teljesítményét.

Kitért arra is, hogy a kormány már hosszú ideje tematikus éveket hirdet meg, amelyek keretében a külhoni magyarság egy-egy kiemelt célcsoportját támogatják: 2016. a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve volt, 2017-ben a külhoni magyar családi vállalkozásokra koncentráltak, 2018-ban indult a külhoni magyar családok programja, 2019-ben pedig a külhoni magyar gyerekek éve keretében azon vállalkozások fejlődését támogatják, amelyek gyermekbarát tevékenységet folytatnak, gyermekbarát szolgáltatást nyújtanak.

A vállalkozások támogatása fontos, mert aki vállalkozik, az szülőföldjén teremt jövőt maga és családja számára, valamint teremt munkahelyet és megélhetést a közösség tagjainak. A tematikus évek keretében megvalósult kutatások a miniszter szerint alátámasztják, hogy

a külhoni magyar vállalkozók 60 százaléka, illetve a családi vállalkozók 70 százaléka nem tervezi elhagyni szülőföldjét.

Varga Mihály beszélt arról is, sokszor éri a kormányt az a kritika, hogy túl sok figyelmet fordít a külhoni magyarságra, pedig így tesz minden európai ország, amelynek élnek a határon túl az adott nemzethez tartozó honfitársai. Példaként Németországot említette, amely Magyarországon iskolákat, egyesületeket, német nyelvű egyetemet működtet.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×