eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az elemzők fokozatos szigorítást várnak a jegybanktól

A monetáris kondíciók várhatóan nagyon lassan, fokozatosan szigorodnak majd a következő időszakban, a beérkező új makrogazdasági adatoktól függően az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a monetáris kondíciók normalizálása feltehetően lassú és fokozatos lesz, mivel az infláció egyelőre kontrollálható, a külső monetáris feltételek pedig érdemben enyhültek. Az alapkamat emelésére jövő év közepe körül számít az elemző, amikor a kamatfolyosó szimmetrikus lesz az alapkamat körül.

A gazdaságot továbbra is megtakarítási többlet jellemzi,

a következő években az uniós forráslehívások következtében feltehetően jelentős többletbe kerül a költségvetés pénzforgalmi egyenlege is. A Takarékbank vezető elemzője nem számít a piaci hozamok számottevő emelkedésére, így a BUBOR-kamatok, emellett a rövid állampapír hozamok a kamatfolyosó aljára tapadhatnak.

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője úgy vélte,

amennyiben a következő hónapokban tovább emelkedik az infláció, júniusban, a frissített prognózisok publikálásával párhuzamosan újabb normalizálási lépések következhetnek

- piaci likviditás finomhangolása, esetleges betétikamat-emelés. A normalizálás azonban nagyon lassú és fokozatos lesz; a monetáris tanács a jövőben is csak a minimálisan szükséges szigorító lépéseket kívánja megtenni - írta.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kifejtette: a jegybank közleménye nem igazán utalt a további szigorítás szükségességére, a magyar monetáris politikai normalizáció lassú és elnyújtott folyamat lesz. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a külső környezet alakulása, a főbb jegybankok monetáris politikája fontos támogató tényező lehet ennek a kivitelezésében - írta.

Nyeste Orsolya kitért arra is, hogy bár az inflációs kilátások körüli bizonytalanságot nagyobbak, úgy tűnik, hogy az MNB továbbra is bízik abban, hogy a belső folyamatok (bérek, erős fogyasztás) által vezérelt, a magasabb trendinfláció irányába mutató tényezőket az elkövetkező hónapokban ellensúlyozni tudja majd az alacsonyabb importált infláció.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője rámutatott: kívülről továbbra sincs kamatemelési nyomás az MNB-n, így a hazai inflációs folyamatokra tudnak koncentrálni a döntéshozók. Felhívta a figyelmet arra, hogy a forint árfolyama lényegében a legutóbbi kamatdöntés óta gyengülő pályán mozog az euróval szemben. Úgy vélte, a 330-as szint szignifikáns átlépése esetén már csak erőteljesebb lépésekkel lehetne fékezni az árfolyamgyengülést, és a mozgás az inflációs pályát is még feljebb tolná.

A fontosabb, nagyobb jegybankok továbbra is kivárnak, az Európai Központi Bank esetében a további monetáris lazítást sem lehet kizárni, amennyiben a konjunktúra-adatok tovább romlanak, akár már az idei évben sor kerülhet a lépésre, de az utóbbi hónapok némileg javuló adatainak megfelelően csökkent ennek az esélye. Az Egyesült Államokban a Fed részéről sem várható az idei évben kamatemelés, sőt a piac továbbra is inkább kamatvágást áraz, jelenleg 65 százalékos valószínűséggel - jelezte Varga Zoltán.

Regős Gábor, a Századvég vezető elemzője kiemelte: a jegybanki kommunikáció alapján az várható, hogy a monetáris kondíciók változására legkorábban júniusban lehet számítani az új inflációs jelentés megjelenésével párhuzamosan, ám az alapkamat szintje akkor is változatlan maradhat. Az MNB vezetése korábban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban a beérkező adatok alapján dönt, így szigorításra akkor számíthatunk, ha a gazdasági növekedés továbbra is élénk marad, az infláció pedig a várakozásoknál erősebb lesz, a külső gazdasági helyzet pedig nem romlik tovább - tette hozzá Regős Gábor.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×