eur:
394.64
usd:
365.89
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Eldőlt, hogy mennyi osztalékot fizet a Richter

Részvényenként 100 forint osztalékot fizet a Richter Gedeon Nyrt. a 2018. évi eredményéből a szerdai éves közgyűlés döntése alapján, a törzsrészvényekre jutó osztalék teljes összege 18,637 milliárd forint.

Az osztalék mértéke az anyavállalat részvényeseire jutó, korrigált, konszolidált, adózott tavalyi eredmény 31,26 százaléka. A törzsrészvényekre járó osztalék kifizetése június 27-én kezdődik, az osztalékfizetés rendjét az igazgatóság május 24-ig hirdeti ki.

A közgyűlés elfogadta a Richter-csoport 2018-as, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámolóját 797,883 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 36,193 milliárd forint adózott eredménnyel. Szintén elfogadták a társaság tavalyi gazdálkodásáról készült auditált, egyedi éves beszámolót 775,608 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 31,579 milliárd forint adózott eredménnyel.

A Richter éves közgyűlésen a részvényesek 50,08 százaléka jelent meg.

A Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke szerint a saját fejlesztésű, innovációs nagydíjjal jutalmazott Cariprazine hatóanyag a következő évek eredményében is meghatározó lehet. Bogsch Erik emellett bízik a méhmióma elleni gyógyszer, az Esmya további sikerében is, és a forgalom bővülését várja mind a fogamzásgátló, mind a termékenységet segítő készítményektől.

Orbán Gábor vezérigazgató a Richter tavalyi évét viharosnak nevezte, ám - mint mondta - az árbevétel szinten tartása az üzleti modell állóképességét bizonyítja. Várakozása szerint az Esmya a kimaradt bevételek és az értékvesztés ellenére a későbbiekben sikeres lehet, a szintén nőgyógyászati Bemfola a közel-keleti és ausztrál piacon jelentős forgalmat érhet el, a Richter nemzetközi piacai közül pedig főképp az amerikai bővülésére lehet számítani.

A vállalat előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a nőgyógyászati termékforgalom emelkedésének visszaállítását, valamint a romániai nagykereskedelmi cég jövedelmezőségének újbóli emelését. Előbbit a bővülés tavalyi megtorpanása, utóbbit a működési engedély felfüggesztése indokolja.

Orbán Gábor a Richter osztalékpolitikájára kitérve a termékportfólió folyamatos fejlesztése érdekében a pénzügyi erőforrások folyamatos visszaforgatását szorgalmazta. A termékmegújítás a következő években is az igazgatóság osztalékpolitikájának legfőbb szempont lesz a hitel- és készpénzállomány értékelése mellett, az osztalékfizetés aránya pedig 25 és 40 százalék között mozoghat - ismertette.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Richter identitása hosszú ideje változatlan, a globális értékesítés mellett elkötelezett a kutatás-fejlesztés és az innovációk iránt. 2028-ig a közepes méretű nemzetközi gyógyszeripari cégek szegmensében az élmezőnybe szeretne kerülni kiegyensúlyozott növekedéssel, a partneri kapcsolatok építésével, és legfőképp a saját hozzáadott szellemi érték növelésével - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×