eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A világ legnagyobb utasszállító gépe áll a betonon, Budapesten. Az Airbus A380-ast a német Lufthansa hozta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Megszólalt a minisztérium a budapesti repülőtér költözéséről

Hamarosan a kormány elé kerülhet a regionális repterek fejlesztését célzó stratégia.

Tarlós István főpolgármester februárban az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, a személyszállító gépek repülését éjszakára betiltaná, hatóságilag rendszeresen mérnék a zajterhelést, illetve a fapados és a teherszállító repülőgépek egy része vidékre távozhatna Ferihegyről. Ez utóbbi terv nagy felzúdulást keltett a turisztikai szakmában, és Kecskeméten is sokan zokon vették az ötletet.

Magyarországon több mint száz kisebb-nagyobb repülőtér van, ezek egy részében az állam is tulajdonos. A közeljövőben a kormány elé kerülhet a vidéki regionális repterek fejlesztési és üzemeltetési koncepciója, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készít - mondta most a Világgazdaságnak Mosóczi László, a tárca államtitkára.

Beszélt arról is, hogy figyelembe veszik majd az üzemeltetők üzleti terveit, légitársaságokkal folytatott menetrendi tárgyalásait is. Példaként említette a debreceni repülőteret, ahol a lehetőségeket erősen meghatározzák a város közelébe települt iparvállalatok elvárásai, a keleti irányú utazási szándékok.

Sármelléken hatmilliárdos fejlesztési program valósulhat meg, a győr-péri repülőtér már most nyereséges. Békéscsaba, Szeged és Székesfehérvár-Börgönd a Modern váro­sok programban szerepel, de vizsgálatra érdemesek a kibontakozás esélyei a hévízi, kecskeméti, pécsi repülőtér esetében is.

Mosóczi László elmondta, a koncepció alapvetően a repterek hosszú távú támogatására összpontosít, szem előtt tartva a régiófejlesztési és befektetésösztönzési szempontokat, de a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áruszállítási kapacitásainak esetleges áthelyezésével nem foglalkozik, mert a teherszállítás irányait, célállomásait alapvetően a fuvaroztatók igényei határozzák meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×