eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az épülő Etele Plaza az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában, az Etele tér közvetlen közelében 2019. január 8-án. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló, bruttó 137 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások, valamint csaknem 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Béremelésről beszélt Varga Mihály, dübörgő növekedésről a szakértő

Meghaladta a piaci várakozásokat a hazai GDP tavalyi 4,8 százalékos növekedése és az elemzők szerint minden remény meg van arra, hogy idén is 4 százalék feletti legyen a bővülés.

A piaci konszenzus 4,5 százalék volt a hazai GDP 2018-as növekedésére, így a Központi Statisztikai Hivatal által a tavalyi harmadik negyedévre közölt 5, illetve az egész évre közölt 4,8 százalékos adat meghaladta a várakozásokat – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője. Suppán Gergely hozzátette: a vártnál nagyobb bővülést azonban előrevetítette a KSH által megjelentetett kedvező ipari, építőipari és kiskereskedelmi statisztika is.

A szakértő szerint minden ágazat jól teljesít Magyarországon, egyesekben pedig „kifejezetten dübörög a növekedés”, ilyen az építőipar és az infokommunikáció.

Mint az elemző mondta: bár a gépjármű-gyártás erősen hozzájárul az ipar növekedéséhez, de látszik, hogy az ágazat „több lábon áll”. Az építőipar – bár csupán 5 százalékos a gazdaságon belüli súlya – erős teljesítményével jelentősen támogatta a gazdaság fejlődését.

Suppán Gergely elmondta: 2018-ban jelentős volt a bérkiáramlás, amely – lassulva ugyan, de – 2019-ben is fennmaradt. A reálbér-növekedés az elemző szerint tarthatóvá teszi a fogyasztás növekedésének dinamikáját. Továbbra is jelentős a működőtőke-beáramlás, és várhatóan felfutnak az uniós beruházások is, ez kedvez a 2019-es növekedési kilátásoknak is.

Bár a külső konjunktúra „ijesztő látványt mutat”, minden remény megvan, hogy 4 százalék fölötti legyen az idei növekedés.

A Takarékbank elemzője azt is elmondta, hogy a hazai GDP-növekedés mind a harmadik negyedéves, mind éves alapon az Eurostat adatsora szerint is kedvező. A harmadik negyedéves adattal Magyarország az európai országok között a harmadik, az éves 4,8 százalékos növekedéssel pedig a második legjobban teljesítő ország. Előbbinél Litvánia és Lettország, utóbbinál pedig Lettország előzte meg 2018-ban Magyarországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×