eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Újabb lisztáremelési hullám következik

Az aratás után végrehajtott, 8-9 százalékos lisztáremelés után október végén, november elején újabb, 10 százalékot meghaladó áremelést jelentenek be a malomipari cégek.

Egyértelműen látható, hogy az aratás óta tovább emelkedő étkezésibúza-árak 25-30 százalékkal is magasabbak, mint egy évvel korábban, a jó minőségű malmi búzáért a tonnánkénti 60 ezer forintot is elkérik a termelők – mondta a Világgazdaságnak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Ez az alapanyagár-növekedés azonban nem tükröződik a liszt árában.

Több cég ugyan árat emelt augusztusban, de akkor még abban reménykedtek, hogy a kezdeti hajrá után lecsendesedik a piac, és újra 50 ezer forint alá kerül a búza ára.

Több hónap veszteséges működés után sokan szembesültek azzal, ezt már nem folytathatják tovább, ezért a főtitkár szerint nagy valószínűséggel újabb áremelési hullám indul el. A malomiparban nincsenek tartalékok, a nyereséges gazdálkodás idején is csupán 1-2 százalékos árbevétel-arányos eredménnyel számolhatnak, ezért kénytelenek követni a piaci folyamatokat. Ráadásul a következő év béremeléssel és a villamos energia árának növekedésével indul, így a lisztárak nem állnak meg a november után kialakult szinten – tette hozzá.

A tavaly 7 milliárd forintos árbevétel mellett 93,7 millió forintos adózott eredményt elérő Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lakatos Zoltán szerint az aratáskori induló árhoz képest tonnánként átlagosan 15 ezer forinttal emelkedtek a búzaárak. A Duna jelenleg nem hajózható, ennek ellenére csökkenés nincs, esetleg némi megtorpanás tapasztalható az árakban.

Amint beindul a vízi szállítás, tovább drágul a liszt alapanyaga. Az áremelkedés hátterében szerinte az áll, hogy hosszú idő óta ebben a szezonban fordul elő először, hogy magasabb lesz a fogyasztás, mint a megtermelt búza.

Átmenő készlet ugyan van a világpiacon, de a terméskiesés nagy volt Európában, elsősorban Németországban, Lengyelországban, Franciaországban és Bulgáriában.

Lakatos Zoltán szerint az augusztusi, átlagosan 8-10 százalékos áremelést sikerült elismertetni az átvevőkkel, de novemberben újabb drágításra lesz szükség, amelynek a mértéke – csak hogy ismét abba a helyzetbe kerüljenek, mint az aratás utáni áremeléskor – 7-8 százalékos lehet. Ennek pedig végig kell mennie a termékpályán, tehát a pékek is áremelésre kényszerülnek majd. Lakatos szerint az idei első fél év különösen kedvezőtlenül alakult a malomipar számára, mivel nem tudták elismertetni átadási áraikban az akkori búzaár-emelkedés, a megdrágult áram és a béremelések okozta költségnövekedéseket. Így az amúgy is alacsony nyereségrátával dolgozó malomipari cégek egy része veszteséggel zárta az első fél évet. A január újabb áremelést hozhat, amelyet a minimálbér-emelés és az áramtőzsdei folyamatok alapján valószínűsíthetően 25-30 százalékkal dráguló villamos energia gerjeszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×