eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Szintet léptek a csalók, új módon pályáznak a pénzünkre

A Magyar Nemzeti Bank nevében próbálnak ügyfelek banki adataihoz hozzájutni csalók. A feladók többnyire nagy összegű pénz várható érkezéséről értesítik a címzetteket.

Az MNB azt tanácsolja: az ügyfelek soha ne válaszoljanak ezekre a levelekre - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a jegybank felügyeleti szóvivője.

Binder István szerint a magyar bankok és a jegybank rendszerei biztonságosak, ezért akarják a csalók az ügyfelek oldaláról megszerezni azokat a bankszámla- vagy bankkártya-azonosítókat, amelyekkel megpróbálnak pénzt leemelni az ügyfelek számláiról.

Eddig főként a bankokra hivatkozva próbáltak az ügyfelekhez férkőzni, a jegybanki hivatkozás újnak számít.

Az e-mailekben - a korábbi klasszikus módszerekhez hasonlóan - azt üzenik, hogy nagy összegű külföldi örökséghez jutott a címzett, és hogy ehhez hozzájusson, valamilyen igazolást kell bemutatni a Magyar Nemzeti Banknál, ehhez kérnek adatokat vagy pénzt.

A másik változat szerint az MNB azért kéri az adatokat, hogy azokat egy adatbázisba elhelyezze és ezzel megelőzzön egy későbbi csalási kísérletet.

Természetesen mindkét állítás valótlan, az MNB - és a többi bank sem kér ilyen módon bankkártya- vagy bankszámla-adatokat,

nem végez fogyasztói átutalással összefüggő ügyintézést, azzal kapcsolatos információt e-mailben nem igényel - hívta fel a figyelmet Binder István.

Ezért "senki ne adja ki ezeket az adatokat, ne is válaszoljanak az e-mailekre. Ha mégis megtették, a saját kereskedelmi bankjuknak jelentsék ezt be, és akkor jó esetben megakadályozható, hogy leemeljék a pénzt" - figyelmeztetett a jegybank felügyeleti szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×