eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

A fuvarozói érdekképviseletek 15-20 százalékos díjemelést sürgetnek

A fuvardíjak azonnali, 15-20 százalékos emelését javasolja a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete - mondta az InfoRádiónak az MKFE megbízott főtitkára.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tagsága hosszú idő óta jelzi a egyesületünk felé azt, hogy a jelenlegi fuvardíjakon nem lehet kifizetődően működtetni a vállalkozásokat.

Olyan magas költségek rakódnak a tevékenységre, amelyeket ezidáig nem építettek be a fuvardíjakba

- mondta Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének megbízott főtitkára.

A biztosítási díjak 3-4 szeresére nőttek, az üzemanyagárak megduplázódtak, az útdíjak folyamatosan emelkednek, a járműalkatrészek, a nemzetközi jogi környezetből fakadó plusz adminisztratív terhek és a munkabérek is jelentősen nőttek - tette hozzá.

Mint mondta,

az ellátási lánc biztonságos működéséhez, alkatrészutánpótláshoz meg kell emelni a fuvardíjakat.

A megbízott főtitkár példaként említette a szerelvények biztosítási díját, amely az évek során két-háromszázezer forintról a mai útviszonyok között már egymillió forintra körülire emelkedett.

Versenyképes munkabérek

"Nagyon dinamikus bérfejlődés tapasztalható az elmúlt időszakban az ágazatban. A kezdő nemzetközi gépkocsivezetők bére versenyképes bármilyen más kiemelt ágazat bérével.

5-600 ezer forintos bérekről beszélhetünk átlagosan az ágazatban, de ennél magasabb bérek is előfordulnak. További költségnövelő tényező az üzemanyagárak drasztikus emelkedése"

- mondta Árvay Tivadar.

Hozzátette azt is, hogy voltak kisebb mértékű díjkorrekciók a korábbi években is - ott volt mondjuk az útdíj bevezetése 2014-ben -, de ma már nem elegendőek a működéshez. Ezért jelentkezik most egy drasztikusnak tűnő 15-20%-os formában, mert egyszerre sok minden kumulálódott.

A következő néhány hónap fogja megindítani ezt a díjkorrekciós tárgyalási folyamatot,

enélkül sokan le fognak állni és áruhiány léphet fel, az ellátási rendszer kerülhet veszélybe

- összegzett a megbízott főtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×