eur:
392.38
usd:
362.17
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Baromfihús Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Többet fizethetünk a baromfihúsért

Mintegy 10 százalékos baromfihús áremelkedést tart szükségesnek a Baromfi Terméktanács.

A növekvő takarmányköltségek, valamint a bérköltségek jelentős emelkedése önmagában még nem kényszerítenék rá az ágazatot az áremelése, de Európa-szerte emelkedtek ezek a költségek, ezért a külföldi konkurencia sem fogja tudni olcsóbban előállítani a termékeit - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

Mindezeket együttvéve

átlagosan tíz százalék körüli áremelés lenne a reális és indokolt a teljes baromfitermékkörben ahhoz, hogy a költségek növekedését kompenzálja az ágazat

- tette hozzá az igazgató. Szólt arról is, hogy nem a költségek határozzák meg jellemzően az árakat, hanem a kereslet és a kínálat viszonya.

Kereslet-kínálat

A baromfihús az ötszázalékos kedvezményes áfakörbe tartozik, ez segített az ágazat helyzetén a korábbiakban, hiszen megnőtt a kereslet a baromfitermékek iránt. A kereslet indokolja azt is, hogy jelenleg ezeket a költségnövekedéseket be tudják építeni és át tudják terhelni a termékpálya további szerepére, majd a fogyasztóra - fogalmazott Csorbai Attila.

Az igazgató szerint most a költségek oldaláról indokolt lenne a 10 százalékos emelés. Mint mondta, keresettek a baromfitermékek, talán még hiány is van belőlük, ez az áremelés irányába mozdíthatja az egyensúlyt.

Az áremelkedést az is elő fogja segíteni, hogy a sertéspestis következményeként nagy mennyiségű sertéshús fog kiesni a piacról, amit Csorbai Atttila szerint baromfival fognak pótolni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Eleve vereségre volt ítélve a csaknem másfél évtizeden át kormányzó Konzervatív Párt a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választáson, a győztes Munkáspártnak pedig nem lett sokkal több szavazója, mint amennyi 2019-ben volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×