eur:
392.28
usd:
362.3
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Isztambul, 2018. augusztus 13.Vásárlók egy isztambuli pénzváltónál 2018. augusztus 13-án. Berat Albayrak török pénzügyminiszter ezen a napon gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be a lira árfolyamesésének megállítására. (MTI/EPA/Erdem Sahin)
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Egymást tapossák a turisták a török üzletekben

Nincs az a kár, amely valakinek ne használna, a turisták máris kihasználják a török líra árfolyamának összeomlását.

Főleg arab turistákból álló sorok kígyóznak az Isztambul Nisantasi nevű külvárosában található Chanel és Louis Vuitton boltok előtt. Ruhákat, illatszereket, de gyakorlatilag mindent megvásárolnak, ami márkás termék - írja a Reuters beszámolója alapján a Portfolio.hu.

A látogatók igyekeznek kiaknázni a török luxusüzletekben, hogy vásárlóerejüket alaposan megtolta a török devizaválság, így a török lírában árazott termékek jóval olcsóbbak lettek számukra.

A Reutersnek nyilatkozott egy kuvaiti turista, aki teli bőröndökkel állt sorban egy illatszerbolt előtt. Egy másik, egyiptomi vendég becslése szerint mintegy 1000 dollárral olcsóbban vásárolt meg ruhákat és egyéb ajándékokat, mint ha ugyanezeket otthon fizette volna ki.

A Portfolio emlékeztet arra, hogy a líra pénteki összeomlása - egyetlen nap alatt 18 százalékkal gyengült a dollárral szemben, hétfőn pedig ismét 8 százalékkal gyengül a dollárral szemben - a magyar turisták számára is rendkívül vonzó célponttá teheti az országot. Július elején még 67,21 forintot kellett adni egy líráért, múlt pénteken már csak 47,3 forintot, hétfőn pedig 41,47 forintot, vagyis közel 40 százalékos a líra forinttal szembeni zuhanása.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×