eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Trump alacsonyabb olajárakat akar

Jelentősen esett a kőolaj világpiaci ára az egy héttel ezelőtti Trump-Putyin találkozó idején. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint az amerikai elnöknek érdeke a nyersanyag árának csökkenése.

A szakértő szerint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök rövid ideig befolyásolhatják a kőolaj árának alakulását.

Donald Trump a novemberi időközi választások előtt kedvezőbb olajárat szeretne

– emelte ki Pletser Tamás. Amerikában ugyanis meghaladta a gallononkénti 3 dolláros lélektani határt – tette hozzá.

Oroszország korábban – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) döntésének megfelelően – korlátozta kőolaj-kitermelését, a legutóbbi fejlemények szerint azonban emelkedhet a termelés, ez negatívan befolyásolja a kőolajárakat – emlékeztetett az Erste Bank elemzője

Pletser Tamás szerint a két nagyhatalom vezetőinek találkozója nem volt hatással az olajár csökkenésére, hiszen a publikummal nem osztották meg tárgyalásuk részleteit.

Rövid távon az árakat a globális növekedést értékelő előrejelzések pesszimizmusa és az – ármérséklésben érdekelt – trumpi politika befolyásolja azt – tette hozzá a szakértő. Az amerikai elnök az Irán elleni szankciókban egyeseknek kedvezményeket adna, mely azt eredményezné, hogy a közel-keleti ország olajtermelése nem olyan mértékben csökken, mint amennyire a piac számít.

További részletek az Inforádió EnergiaVilág című műsorában, este nyolc órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×