eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Adót emel a kormány, nagy drágulás jön a boltokban

A jövő évtől az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok, cukros üdítők, csipszek, csokoládék, szeszes italok esetében átlagosan 20 százalékkal lesz magasabb a népegészségügyi termékadó.

A jövő évtől a gyógynövényes alkoholtartalmú italokra és a gyümölcspárlatokra is kiterjesztik a népegészségügyi termékadót (neta) – mondta a Világgazdaságnak Falcsik István, az RSM Hungary Kft. adótanácsadója. Eddig a gyógynövényt tartalmazó keserűk nem tartoztak a neta hatálya alá.

Jövőre a cukrozott üdítőitalok mostani, literenként 7 forintos csipsz­adója több mint a duplájára, 15 forintra emelkedne. Az energiaitalok esetében 40 forintról 50 forintra való növekedést, a cukrozott kakaóporoknál pedig 15 forintos kilogrammonkénti drágulást ír elő a törvénytervezet. Drágulhatnak a sós snackek is, ezeknél kilogrammonként 250 forintról 300 forintra emelkedne az adó, míg az ízesített sörök esetében a mostani 20 forintos adót literenként 25 forintos követheti.

A termékadóból tavaly 31,7 milliárd forint folyt be az Egészségbiztosítási Alapba, az idén várt összeg 30,4 milliárd forint.

Közösen tiltakoznak

Szakmai szervezetek szerint a tervezett emelés tovább csökkenti a magyar élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, az Édességgyártók Szövetsége, a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a neta emelésének káros hatásai messze felülmúlnák az intézkedés vélt népegészségügyi előnyeit. Ráadásul ez fogyasztási típusú adó, vagyis az emelését a fogyasztóknak kell majd megfizetniük.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×