eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Érdeklődők a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok vidéki országos megnyitója napján Debrecenben 2017. június 8-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi Könyvhétre

Ma kezdődnek az Ünnepi Könyvhét eseményei a Vörösmarty téren, ahol az érdeklődők háromszáznál is több új kötettel találkozhatnak. Az eseményről és a trendekről Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke és Péterfy Gergely, a szervezet igazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Több, mint háromszáz új kötetet dobnak piacra a könyvhéten. Péterfy Gergely szerint ez azonban nem egy célszám.

"Nagyjából a kiadók számából és a kitermelhető könyvek mennyiségéből ez áll össze, a legtöbb könyvet, 14-et, a Magvető hozta ki" - mondta Péterfy. Hozzátette azt is, hogy a 300-as szám elég magas, ha azt nézzük, hogy sok kis kiadó is megjelenik néhány könyvvel.

"Nagyjából 10 ezer kötet van évente, és ebből a könyvhéten jönnek ki azok a friss magyar irodalmi művek, amelyek aztán döntően meghatározzák az egész évre az irodalmi kínálatot"

- emelte ki az igazgató, és azt is megjegyezte, ilyenkor megélénkül a piac, azonban utána őszig nem sok új könyv várható.

Gál Katalin elnök a teljes év felépítéséről is beszélt. Elmondta, hogy az áprilisi nemzetközi könyvfesztiválhoz képest, ahol a külföldi írók vannak fókuszban, itt a magyar irodalom a fő profil.

"Az eseményekkel alkalmazkodtunk a piac mozgásához. Csak azok a könyvek kerülnek fel a könyvheti listára, amelyek kimondottan erre az alkalomra jelennek meg, de akár a duplája is lehet az ebben az időszakban megjelenő címek száma" - emelte ki az elnök. Az egyesülés rendezvényén bárki részt vehet, de a tagokat előnyben részesítik.

Ismét népszerű a vers

Péterfy Gergely kedvező folyamatnak tartja a verseskötetek előretörését. Elmondta, hogy 10-15 éve lezuhant a verseskötetek száma, de aztán

jött egy új generáció, jöttek az ifjú slammerek, és hihetetlenül népszerű lett újra a költészet, és óriási példányszámokban mennek el könyvek.

"Verset mindig divat volt olvasni, 56 új verseskötet van, 71 a prózakötetek száma, ebből látszik, hogy ez egy nagyon izmos szám, remélhetőleg olvasóra talál mindegyik" - tette hozzá.

Péterfy Gergely megemlítette azt is, hogy nagyon sok a gyerekkönyv, míg Gál Katalin azt emelte ki, hogy a művészeti könyvek szinte teljesen visszaszorulnak a múzeumokba, de bízik benne, hogy az új generációnak lesz igénye az ilyen munkákra.

Nem heverték még ki az Alexandra-csődöt

Gál Katalin arról is beszélt, hogy

az elmúlt időszakban rengeteg kis könyvkiadó esett áldozatul, ehhez pedig nagyban hozzájárult az Alexandra csődje.

A könyvforgalom jelentős része viszonylag kevés kiadóhoz köthető. Az összforgalom 47,2 százalékát 14 kiadó, a könyvkiadás 80 százalékát 42 kiadó adja évente, a 90 százalékát pedig 67 cég" - jegyezte meg Gál Katalin. Az egyesülés elnöke jelezte, hogy már az Alexandra csődje előtt is átstrukturálódott a könyvpiac.

"Létrejöttek nagy cégek, amelyeknek a tulajdonában kiadók is vannak. A két nagy cégcsoport a Líra és a Libri. Az Alexandrának szintén komoly hálózata volt, különösen vidéken, és sok kiadója. A boltjait pillanatok alatt beszipkázták a meglévő nagy terjesztők" - emelte ki Gál Katalin, de az elnök szerint további kiadók visszaszoruláshoz is vezetett az Alexandra csődje.

"Ez a csőd nagyon megrázta a magyar könyvpiacot. Ez még a számokban nem látszik, mert

azt mondjuk, hogy mennyi könyvet adtunk el, és azt nem kérdezzük, hogy ennek megkaptuk-e az árát.

Rengeteg kicsi, haldokló vagy vegetáló kiadó esett áldozatul a folyamatnak. Már az Alexandra előtt is voltak erre jelek, de amikor egy kis kiadó nem kap meg 5-6-7 millió forintot, akkor nem csukja be hétfőről keddre az ajtót, de már nem gyárt könyvet" - hangsúlyozta az MKKE elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×