eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pexels

Brutálisan nő a panellakások ára

A 2013-as mélypont óta a fővárosban több mint duplájára emelkedett a panellakások ára, de vidéken is 50-70 százalékos volt a drágulás. A panelek hasznosításáról Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője beszélt.

Az elmúlt években a panellakások ára éves szinten rendre magasabb ütemben emelkedett, mint a téglalakásoké, nem beszélve az önálló házakról - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

"Évente 15-17 százalékkal nőtt a panellakások ára az elmúlt években. A válságból való kilábalás elején - 2013-2014-től - megfigyelhető volt, hogy

nagyon jó befektetésnek számít a panellakás, hiszen az elmúlt években rendre megújultak, szigetelést, önálló mérést kaptak.

Így tehát műszaki kérdésekben, komfortban nem nagyon maradnak le a téglalakásoktól, viszont jóval olcsóbbak, ugyanakkor közel ugyanannyi bérleti díjért lehet kiadni őket, mint a téglalakásokat" - mondta az elemző.

Árnövekedés

Az elemző arról is beszámolt, hogy a 2013-2017 közötti adatokat megvizsgálva

négy év alatt Budapesten több mint megkétszereződött a legnagyobb, legforgalmasabb panellakótelepek átlagára.

A vidéki városokban 80 százalékos a növekedés, és csak néhány nagyvárosban - Békéscsaba, Kaposvár, Miskolc - maradt 50 százalék alatt a drágulás, de itt is 30 százalék feletti volt négy év alatt az árnövekedés üteme.

Panelrekonstrukció vagy visszabontás?

Az elmúlt egy évben többször felmerült, a sajtót többször megjárta a hír, hogy Magyarországon is valamiféle mintaprogramba kezdenének, és a felső szintet lebontanák egy 10 emeletes panelház esetében - mondta Valkó Dávid.

"Vannak erre nemzetközi példák. A volt NDK területén például szinte kiüresedtek a lakótelepek, nagyon kedvező hitelkonstrukcióval csábították el a lakókat sorházi és egyéb ingatlanokba, illetve az önkormányzati tulajdon részaránya jóval jelentősebb volt, mint nálunk.

Az elemző szerint a folyamatos árnövekedés és keresletélénkülés nem azt mutatja, hogy észszerű megoldás lenne visszabontani a lakótelepeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×