eur:
393.07
usd:
363.51
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagy István agrárminiszter az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án. A háttérben Áder János köztársasági elnök.
Nyitókép: Kovács Tamás

"Az élelmiszerminőség nemzetbiztonsági kérdéssé válik"

A szegénység csökkentése a mezőgazdaság erősítésével, valamint az agrárium korszerűsítése az új Agrárminisztérium két legfontosabb célja - mondta az InfoRádiónak a pénteken hivatalba lépett agrárminiszter. Nagy István elmondta: erősítené és racionalizálná a környezetügyért felelős államtitkárságot.

Nagyon fontos a vidéki élet megmaradása számára a helyi piacok szerepe és létrejötte - mondta az InfoRádiónak Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kifejtette azt is, hogy az Agrárminisztériumnak két nagyon fontos lába van: az egyik, hogyan lehet a szegénységet csökkenteni, hogyan lehet minél több embernek munkát biztosítani. A másik komoly lába pedig

"a versenyképesség, hogy hogyan tudjuk a mezőgazdaságot korszerűsíteni, hogyan tudjuk úgy növelni a versenyképességet, hogy a nyugat-európai vetélytársainkhoz képest megfelelőek tudjunk lenni"

- hangsúlyozta Nagy István.

Új digitális technológiák megjelenése

Nagy István kiemelte, hogy a versenyképesség nem képzelhető el precíziós technikák alkalmazása nélkül.

"Nem képzelhető el csupán agrárválasz a kihívásokra. A műszaki, informatikai, biológiai ismereteket, amelyek a tudományban képződnek, azokat az agráriumban kell hasznosítani. Csak akkor fogunk tudni 20 millió ember táplálására elegendő élelmiszert termelni, és csak akkor tudunk olyan környezetbarátok lenni, csak akkor tudunk az ökológiai sajátosságainkra vigyázni, ha azt a régi igazságot meg tudjuk valósítani, hogy ezt a földet csak kölcsönkaptuk az unokáinktól, és az a kötelességünk, hogy jobb minőségben adjuk vissza nekik" - emelte ki a miniszter.

Államtitkárságok összetétele

Nagy István azt is elmondta, hogy egy klasszikus felállást szeretne az államtitkárságon belül. "Hangsúlyosan szerepel a mezőgazdasági államtitkárság agrárgazdaságtani része, leszedve róla minden olyan ágat, amely a működésével elhomályosíthatta a környezet- és természetügyért felelős államtitkárságot. Nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági tevékenységgel segítsük környezetünk állapotát. A biodiverzitást, amit a jobb környezetért és jobb élhetőségért biztosítanunk kell, azt el tudjuk érni.

A közös osztatlan megszüntetése egy nagy kérdés lesz, hiszen ez gúzsba köti a magyar mezőgazdaságot"

- mondta Nagy István.

Ennek megszüntetéséhez rendezni kell például az öröklési ügyeket, de most szerencsés csillagzat alatt vagyunk, mert megvan a kétharmad, tudunk alakítani a szabályokon. Ugyanakkor azt remélem, hogy ez van olyan fontos kérdés, hogy az ellenzék támogatását is meg lehet szerezni hozzá - nyilatkozta a Világgazdaságnak az agrárminiszter.

Azt is hozzátette, hogy a földügyekért, erdészetért, vadászatért felelős államtitkárság is hangsúlyosan fog szerepelni, és még egy nagy fontos ága lesz a minisztériumnak az élelmiszerlánc-minőségbiztonságért felelős államtitkárság, hiszen az élelmiszerminőség nemzetbiztonsági kérdéssé kezd válni. "Ennek a felügyelete, legszigorúbb ellenőrzése nagyon hangsúlyos szerepet kell hogy vigyen az elkövetkezendő időszakban" - summázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×