Fontos tudni, hogy amit a magyar köznyelv epernek hív, az valójában szamóca!
„Május 10-e magasságában a szabadföldi szamóca is érdemi mennyiséggel jelenik meg a piacon” – hangsúlyozta Apáti Ferenc, hozzátéve: hazánkban a szamócaszezon április 10-15-én veszi kezdetét, ekkor még csupán a fűtött fóliákból és üvegházakból kerül ki érett gyümölcs, majd a hónap harmadik dekádjában már a hidegfóliák alól is kerülnek ki termések.
A március 1-i fagyokat a szamócaállomány megúszta, majd kedvező virágzás következett. Az április végi, május eleji szokatlanul meleg időjárás azonban nem tett jót a termésnek, a magas hőmérsékletet elsősorban a fóliás növények sínylették meg – tájékoztatott a szakértő. „Annyira nem lehetett hűteni az állományokat, és öntözéssel sem pótolni a vizet, hogy hervadásnak, lankadásnak indultak” – fogalmazott. Az időjárási körülmények miatt a szamócák nem tudták elérni azt a méretet, amit megkívánnak a fogyasztók, valamint a húskeménység és a gyümölcs íze is elmaradt a várttól.
„Arra számítunk, hogy a szabadföldi szamócának már sokkal jobb lesz a minősége”
– emelte ki Apáti Ferenc. Bár nem lesz rekordtermés, de mennyiségben is kedvező alakulást vár a szakértő. „Bízunk benne, hogy a fogyasztók, akik ez elmúlt 1-2 hétben a gyengébb minőség miatt picit elfordultak a szamócától, most majd visszatérnek” – tette hozzá.