eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mégsem épülhet pláza Óbudán

Szatmáry Kristóf kereskedelmi biztos szerint nem épülhet meg az Óbudára ígért új pláza - ebben a formában biztos nem.

Új bevásárlóközpont építését tervezik Budapesten, a projektterület a főváros északnyugati részén, Óbudán, az egykori Budapesti Harisnyagyár területén helyezkedik el - jelentették be szerdán. Az ECE Projektmanagement Budapest Kft. a látványterveket is bemutatta.

Azt közölték, hogy tervek szerint a bevásárlóközpont három szinten, több mint 170 üzletnek és több mint 50.000 négyzetméter bérelhető területnek ad majd helyet. A projekt építési munkálatainak kezdetét 2019-re, a bevásárlóközpont nyitását pedig 2021-re ígérték.

Szatmáry Kristóf kereskedelmi biztos a Világgazdaságnak azonban azt mondta, hogy ebben a formájában biztosan nem fog pláza épülni, mivel nincs érvényes építési engedélye. A Szentendrei út és Bogdáni út kereszteződéséhez tervezett pláza fejlesztője egy 2013-as építési engedélyt tud felmutatni, 2015 elejétől viszont új szabályozás, a "plázastop" néven elhíresült rendelkezés van érvényben, amely felülírja azt.

Szatmáry jelezte, hogy a teljes engedélyezési eljárást újra kell kezdeni, vagyis a 2019-re ígért építkezésből, és a 2021-re kitűzött átadásból jó eséllyel semmi nem lesz, hiába is beszélt erről szerdán Christoph Augustin, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője. A kereskedelmi biztos kiemelte: ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor valóban hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a "plázastop" alól való felmentést.

Az ECE reagált

Az InfoRádiónak küldött reakciójukban közölték: "ahogyan azt a tegnapi napon bejelentettük, a tervezési folyamatot indítottuk újra. Az építkezés megkezdését csak a jövő évben tervezzük, mivel előtte még be kell szereznünk a szükséges engedélyeket. Ahogy azt a sajtótájékoztatón elmondtuk, ennek keretében az ún. „plázastop” alóli korábbi felmentésünket is meg kell újítanunk. Ennek során ügyelni fogunk arra, hogy az átdolgozás alatt álló projekt továbbra is megfeleljen a fenntartható fejlődést biztosítani hivatott előírásoknak, hogy az új eljárásban is megkapja a szükséges jóváhagyásokat. Ahogy eddig, úgy a jövőben is természetesen nagyon szorosan együtt fogunk működni az illetékes hatóságokkal és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával az engedélyezési folyamat minden fázisában".

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×