eur:
394.63
usd:
364.32
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nagy biznisz terjed Magyarországon

Nagy biznisz terjed Magyarországon

Alapvetően két ok miatt ugrott meg elképesztően az egyéni vállalkozók száma. Többnyire mikrovállalkozások, de 500 olyan egyéni vállalkozó van, akiknek az éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

A közlemény szerint az egyéni vállalkozások száma 5 éve folyamatosan és meredeken nő. Tavaly 69 127 egyéni vállalkozást jegyeztek be, 20 százalékkal többet, mint 2016-ban, és több mint dupláját a 2012. évinek.

Tavaly több mint 2,5-szer annyi egyéni vállalkozás indult, mint a többi cégformában együtt.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint ez a többi gazdasági formára ható szigorításoknak és az új adózási formáknak köszönhető. Az egyéni vállalkozások továbbra is viszonylag alacsony adminisztrációs szint mellett tudnak működni.

Az egyéni vállalkozást ösztönözte a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) bevezetése és az is, hogy sokan egyéni vállalkozásukat cégeikkel párhuzamosan működtetik, ezzel is szélesítve az adóoptimalizálási lehetőségeket.

Az Opten felhívja a figyelmet arra: az egyszerűsített adminisztráció és az alacsony költségszint gazdaságösztönző hatású lehet, de veszélyforrás is. Az egyéni vállalkozásoknál a transzparencia alacsony szintje, az alacsony tőkeellátottság és az esetleges adóoptimalizálási hatások

rossz esetben bizonytalanságot is vihetnek a gazdaságba, különösen ekkora volumennél.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák: az egyéni vállalkozók nem jelentenek homogén halmazt. A legtöbb mikro vállalkozás, de

500 olyan egyéni vállalkozó van, akiknek az éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

Az egyéni vállalkozás népszerűsége a legmagasabb az oktatásban, a művészetben, illetve a pénzügy és a mezőgazdaság területén - írják.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×