eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Érdemes odafigyelni: meg kell őrizni a sárga csekkeket!

Érdemes odafigyelni: meg kell őrizni a sárga csekkeket!

A bankszámla kivonatokat öt évig kell megőrizni, a közműszolgáltatóknak feladott sárga csekkeket pedig szolgáltatótól függően kettőtől öt évig.

A villamosenergia- és földgázszolgáltatónál két év, a víziközmű-szolgáltatás esetén öt év, hírközlési-szolgáltatónál egy év, a szemétszállításnál pedig öt év az elévülési idő –

 ezeknek a számláit érdemes megőrizni, mivel a jogtalan követelésekkel szemben fel lehet fellépni,

mondta Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője az InfoRádiónak.

Kóródy Dávid elmondta, volt arra is példa, hogy egy internetszolgáltató egy öt évvel korábbi tartozást próbált behajtani egy követelésügyi céggel, azonban nem jártak sikerrel, mert jogilag már elévül a fogyasztó tartozása.

Hozzátette, ha az elévülés idején belül keresi meg a cég a fogyasztót, de az a csekkel bizonyítani tudja az összeg rendezését, akkor ismételten nem vonható felelősségre. 

Banki szolgáltatásoknál az elévülési idő 5 év: addig valamennyi folyószámla-kivonatot meg kell őrizni, mivel ebben szektorban is előfordul, hogy a vitás helyzeteteket, vagy a követeléskezelő cégekkel szembeni igazunkat a csekkekkel lehet egyértelműen bizonyítani – tette hozzá a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×