eur:
385.96
usd:
356.42
bux:
69189.78
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Csúcsra ért a közép-európai gyáripar – gazdasági lapszemle

A Portfolio szerint az ezredforduló óta nem látott fokozatba kapcsolt Közép-Európa gyáripara. Az autópiacon hatalmas volt a növekedés, egyes gyártók azonban nagyot koppantak – írja a napi.hu. A Magyar Idők a magyar építőipar fellendüléséről ír.

A Portfolio cikke szerint, az ezredforduló óta nem látott fokozatba kapcsolt Közép-Európa gyáripara. Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint 16 éves csúcsra emelkedett decemberben a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipari szektorainak aktivitási mérőszáma, jelezve, hogy a térség gyáripara robusztus növekedéssel zárta a tavalyi évet.

A napi.hu arról ír, megjöttek a 2017-es magyarországi újautó-piaci adatok, kiderült: szédületes volt a növekedés, egyes gyártók azonban nagyot koppantak. Tavaly 116 265 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, az élen a Suzuki, a második helyen a Ford, a harmadikon a Skoda végzett.

A Magyar Idők cikke szerint felerészben budapesti és Pest megyei székhelyű vállalkozásokhoz köthető a tavalyi építőipari termelés, Nógrád, Békés és Heves megye cégeinek viszont nem sok megrendelésük volt. Az idén minden bizonnyal folytatódik az ágazat jelentős fellendülése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hiába a német recesszió, évtizedek óta a legnagyobb fizetésemelés jön a Bundestagban

Hiába a német recesszió, évtizedek óta a legnagyobb fizetésemelés jön a Bundestagban

Jelentősen emelkedik júliustól a német parlament képviselőinek havi fizetése. A Bundestagban helyet foglaló 736 honatya havi fizetése ugyanis hat százalékkal emelkedik az eddigihez képest. Az erről szóló döntés ellen egyedül az ellenzéki Baloldal Pártja tiltakozott, utalva arra, hogy évtizedek óta a legnagyobb arányú fizetésemelésről van szó. Ráadásul olyan időkben, amikor a szociális kiadások csökkentése a pénzügyminiszter egyik fő vesszőparipája.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 15. 09:06
×
×
×
×