eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Brüsszel újra előveszi a bankos csodafegyvert

Brüsszel újra előveszi a bankos csodafegyvert

A bolygó jövőjét fenyegető globális felmelegedés ellen vetnék be.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy tőkekövetelmény-csökkentő szabályozást vezet be azoknak a bankoknak, amelyek zöldenergia-befektetéseket finanszíroznak - írta a Financial Times alapján a Portfólió. A javaslatot egy zöldenergiás akcióterv részeként márciusban mutathatják be, így hirdetve háborút a bolygó jövőjét fenyegető globális felmelegedés ellen.

Mintegy 180 milliárd euróra becsülik azt a finanszírozási rést, amekkora többletforrásra évente szüksége lenne az európai zöldenergia-piacnak ahhoz, hogy sikerrel szálljon szembe a klímaváltozással. Az elképzelések szerint az alacsonyabb tőkekövetelmények olcsóbbá tennék a bankok számára, hogy elektromos autókat és energiatakarékos házakat hitelezzenek.

Ám mivel a banki tőkekövetelményeket nem speciális politikai célok, hanem a bankok kockázatvállalásának korlátozása érdekében vezették be, globális szabályozó hatóságok (különösen a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság) könnyen keresztbe tehetnek az ilyen elképzeléseknek. 

Az EU 2014-ben már bevezette ezt az engedményt a bankoknak, cserébe a kkv-k hitelezéséért. A lépés kevés és nehezen mérhető hatással járt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×