eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Fővárosi gigabiznisz sorsa dől el szerdán

Fővárosi gigabiznisz sorsa dől el szerdán

Egyetlen cég uralhatja a városnéző buszok piacát 20 éven át.

Újra kiírja a főváros a Hop on – Hop off rendszerű városnéző buszokra szóló koncessziós pályázatot – a képviselők a szerdai közgyűlésen, zárt ülésen döntenek a részletekről - írta a zoom.hu.

A közgyűlés még 2016 nyarán döntött arról, hogy

2017-től már csak a koncessziós pályázaton, 20 évre kiválasztott egyetlen cég buszai vihetik majd körbe a turistákat Budapesten.

A fővárosban jelenleg négy cég működtet ilyen járatokat, és közülük hárman korábban levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Azt kérték, ne hagyja, hogy a főpolgármester megszüntesse a piaci versenyt. Miért kellene egyetlen vállalkozás kezébe adni a teljes piacot, ha maradhatna több szereplős a piac, nem kellene másik három cégnek, amelyik most ebből él, "lehúznia a rolót" – panaszkodott akkor az egyik cég.

A főváros tavaly végül úgy döntött, hogy olyan cég vehet részt a pályázaton, amely az elmúlt három évben kifejezetten városi, turisztikai buszoztatásból származó teljes árbevétele eléri az 1,2 milliárd forintot.

A jelentősen leszűkített pályán csak a City Sightseeing Kft.-t birtokló brit és francia hátterű The Big Bus Company Ltd.-nek, a közös ajánlattevő Hop On Travel Zrt.-nek és a City Tour Hop On Hop Off Kft.-nek, valamint a Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. konzorciumának volt esélye az indulásra.

A városnéző buszos piac megszerzésére a Magyar Nemzet korábbi híre szerint a Big Bus adta a legjobb ajánlatot: a 20 évre tervezett, 130 milliárd forintot is meghaladó bevételből azonban alig több, mint tízmilliárd jutott volna a fővárosnak.

2016 decemberben végül eredménytelennek nyilvánította a főváros a koncessziós tendert, mert az önkormányzat szakértői arra jutottak, hogy a koncesszió 20 éve alatt a magas, százmilliárd forint fölötti várható bevétel jelentős hasznot hozna az ajánlattevőnek, de a főváros ehhez képest kevés koncessziós díjbevételhez jutna. Akkor meghosszabbították a szerződéseket a jelenlegi piaci szereplőkkel, most pedig új koncessziós pályázatot fog kiírni a főváros.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×