eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Brüsszel lépett a panaszok után

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság a Volkswagen vezérigazgatójához címzett közös levélben arra szólították fel a vállalatcsoportot, hogy tegyen eleget a dízelbotrányban érintett összes autó javítására tett ígéretének - közölte az Európai Bizottság.

A bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok összehangolt fellépése arra irányul, hogy a Volkswagen-csoport a 2015 szeptemberében kirobbant károsanyag-kibocsátási botrányt követően betartsa a fogyasztóvédelmi jogot, tartsa be az érintett fogyasztóknak tett ígéreteit. A Volkswagen ugyanis vállalta, hogy 2017 őszéig minden érintett autót megjavít, ugyanakkor a fogyasztóvédelmi szervezetekhez

Európa-szerte beérkező panaszok alapján az érintett autók közül sokat még nem szervizeltek.

Az Európai Bizottság, az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok a holland fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatóság (ACM) vezetésével felszólították a Volkswagent, hogy egy hónapon belül erősítse meg vállalásának fenntartására irányuló szándékát. A hatóságok a folyamat teljes átláthatóságát követelik, ideértve az eddigi eredmények és a hátralévő feladatok részletes bemutatását is.

Amennyiben a javítás folyamata 2017 őszénél tovább tart, a Volkswagennek vállalnia kell, hogy a szoftver ingyenes javíttatására szolgáló időszakot a szükséges ideig meghosszabbítja annak biztosítása érdekében, hogy minden autó esetében betartja az uniós fogyasztóvédelmi jogokat - szögezte le közleményében az Európai Bizottság.

A botrány azzal kezdődött, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015 szeptemberében megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A legnagyobb európai autógyártó vállalat elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×