eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Durva áremelés jön a pékségekben

Durva áremelés jön a pékségekben

A liszt drágulása és az egyre magasabb munkaerőköltségek miatt a sütőipari ágazat szereplői lépéskényszerbe kerültek, és emiatt várhatón ősszel legalább 10 százalékkal emelkedik a kenyér ára – írta a Magyar Nemzet.

Szeptembertől várhatóan a legtöbb pékség kénytelen lesz emelni az árakat, mivel az idei becslések szerint a búza tonnánkénti piaci ára 5-6 ezer forinttal emelkedett a tavalyihoz képest. Az idei szezon elején kialakult, 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási búzaárak nagyjából 10 százalékkal magasabbak a múlt évieknél, 2016 ezen időszakában valamivel 40 ezer forint alatt jártak az árak.

Az Agrárszektor.hu mezőgazdasági szakportál szerint a malomipar kénytelen mindezt továbbhárítani az élelmiszerlánc többi tagjára, a pékekre és a vásárlókra. Az idei évben kisebb területen, szűk egymillió hektáron arattak kenyérgabonát, a tavalyinál néhány százezer tonnával kevesebb a termés. Így várhatóan országosan 5-10 százalékos lisztáremeléssel lehet majd számolni. Mindez a legoptimistább vélemények szerint is azzal jár majd, hogy

ősszel legalább 10 százalékkal emelkedik a kenyér ára.

Egy vidéki pékségnél a Magyar Nemzet kérdésére azt mondták, ők legfeljebb 15 százalékos emelést terveznek, de nem kizárólag a drágább liszt miatt. Egyre kevesebb a szakember, akiket csak megfelelő bérrel tudnak megtartani. A kisebb falvakban az is problémát okoz, hogy a pékségek nem képesek versenyezni a nagy áruházak árképzésével, így csak néhány helyi boltot, a környékbeli települések kisebb üzleteit látják el, ami nem termel nagy profitot, s így csak nagyon kis árréssel tudnak dolgozni.

Korábban Tóth Péter, az országos há-lózatú Lipóti Pékség tulajdonosa jelentette be, hogy szeptemberben 5-10 százalékos árnövelést tervez. Döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×