eur:
392.51
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Siralmas a helyzet: pár év alatt elveszíthetjük a szabolcsi almát

Siralmas a helyzet: pár év alatt elveszíthetjük a szabolcsi almát

Lengyel alma veheti át a helyét - figyelmeztetnek az ágazat képviselői.

Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet.

Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével találkozunk - írta honlapján a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb).

A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak,

és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét.

Siralmas a helyzet: pár év alatt elveszíthetjük a szabolcsi almát

Lengyelország almatermelése olyan erőteljesen fejlődik, hogy mára piac- és ármeghatározóvá vált Európában. Ez az EU statisztikájában is meglátszik: az Európai Unió almatermése az utóbbi években 12,0 millió tonna körül alakult, ami 1,5-2,0 millió tonnával több, mint a 2010. évet megelőző időszak termése, illetve amit az EU piaca különösebb piaci zavarok nélkül fel tud venni. Ez döntően a lengyel fejlődésnek tudható be, mely 4,0-4,5 millió tonnára növelte korábbi 2,0-2,5 millió tonnás termését.

A múlt héten rendezett debreceni Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításán az AMC támogatásával nagy területen interaktív standdal képviseltette magát a szabolcsi és szatmári alma, mely az ÉKASZ Alma Terméktanács, a FruitVeB, továbbá kilenc olyan termelői szervezet (TÉSZ) összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek. a cél az volt, hogy népszerűsítse az egykoron világhírű szabolcsi almát és az almatermékeiket.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×