eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Új részletek a BKK e-jegyrendszerét ért támadásokkal kapcsolatban

Új részletek a BKK e-jegyrendszerét ért támadásokkal kapcsolatban

Már négy nyomozás folyik a BKK két számítógépes rendszerének, az e-jegyrendszernek és a Bubi kerékpárkölcsönző rendszerének a meghekkelésével kapcsolatban - tudta meg a Magyar Idők.

A nyomozásokat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) végzi.

  • Két eljárás informá­ciós rendszer vagy adat megsértése,
  • egy-egy nyomozás pedig személyes adattal visszaélés és hűtlen kezelés bűncselekmények gyanúja miatt zajlik

- írta a Magyar Idők.

Az utóbbi nyomozás alanyát nem nevezték meg, de egyértelműen a BKK és a fejlesztő cég, a T-Systems felelősségét vizsgálják a történtekben, a lap szerint az esetleges gyanúsítottak is e két cég munkatársai közül kerülhetnek ki. Ennek a nyomozásnak a határideje szeptember 27., amit várhatóan meg fognak hosszabbítani.

A BKK e-jegyrendszer hibáját kihasználó fiatal hacker ellen információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt indult nyomozás, aminek  határideje szeptember 15., és a Magyar Idők szerint addigra véget is érhet. A korábbi hírekkel ellentétben a férfi nem végzett "klasszikus hackertevékenységet", nem tört fel kódot, nem szerzett meg kényes adatokat, hanem egy böngészőparamétert módosított.

A másik, ugyanilyen gyanú miatti nyomozás az ellen az ismeretlen hacker ellen folyik, aki feltörte az e-jegyrendszert, ám a korábbi hírek ellenére csak a feltörést dokumentálta a 24.hu számára, személyes adatokat nem lopott. A nyomozás határideje szeptember 25., amit valószínűleg szintén meghosszabbítanak majd.

Személyes adattal való visszaélés miatt egy másik nyomozás is indult, a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, miután egy hacker feltörte a Bubi rendszerét és ellopta a regisztrált felhasználók adatait. A nyomozás határideje ebben az esetben is szeptember 25., amit várhatóan ugyancsak meghosszabbítanak.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×