Infostart.hu
eur:
382
usd:
327.96
bux:
109296.08
2025. december 5. péntek Vilma
Újabb drágulás jöhet a húsoknál

Újabb drágulás jöhet a húsoknál

Augusztus óta csak a korábbinál magasabb hústartalommal gyártott felvágottak, virslik kerülhetnek forgalomba ezekkel az elnevezésekkel. A fogyasztók emiatt az alacsonyabb hústartalmú termékeket már más, általában a gyártó által kitalált elnevezésekkel találhatják meg. A vásárlóknak érdemes a termék címkéjéről tájékozódniuk a hústartalomról, de az elnevezés is sokat segít, ha a minőségi termékeket keresik.

A Magyar élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre. Eszerint virsli és párizsi elnevezéssel már csak a magasabb, a korábbi 40 százalék helyett legalább 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba.

Ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb hústartalmú áruk lekerülnek a polcokról, azonban ezeket már nem lehet párizsi vagy virsli néven eladni.

A fogyasztók a húskészítmények hátoldalán feltüntetett adatokból tájékozódhatnak az adott termék hústartalmáról – mondta a Magyar Időknek Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Jelezte:

a vevőknek áremelkedéssel is számolniuk kell,

elsősorban azoknál a termékeknél, amelyeknél a gyártó az élelmiszerkönyv előírásai miatt megemeli a hústartalmat, így nő az előállítási költsége is.

A hússzövetség elnöke ugyanakkor hozzátette: eddig is drágábbak voltak a magasabb hústartalmú termékek, a vásárlók a felvágottaknál és a virsliknél korábban is akár öt-hatszoros árkülönbséget is tapasztalhattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×