eur:
386.98
usd:
358.73
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Pletser Tamás: az EU is bevezetheti az Oroszország elleni szankciókat

Pletser Tamás: az EU is bevezetheti az Oroszország elleni szankciókat

Az Oroszországot érintő legutóbbi amerikai gazdasági szankciók nyomán kihátrálhatnak az Északi Áramlat II elnevezésű új orosz gázvezeték finanszírozásából az érintett nyugat-európai cégek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Múlt héten írta alá Donald Trump amerikai elnök az Oroszország elleni újabb gazdasági szankciókat is tartalmazó törvénycsomagot, amelyet az Egyesült Államok törvényhozása a tavalyi amerikai választási folyamatba történt, Moszkva által cáfolt orosz beavatkozással, valamint a Krím-félsziget 2014-ben történt bekebelezésével és Moszkva Szíriában játszott szerepével indokolt.

Az orosz állam számára a legfontosabb az Északi Áramlat és a Török Áramlat gázvezetékek megépítése lehet - tette hozzá az Erste Bank olajipari elemzője.

„A Szibéria Ereje nevű vezeték a tervek szerint 2019 végére épülne meg, 30 milliárdnyi gázt szállítana Kína felé, ami csak ötöde-hatoda a nyugat-európai exportnak, ráadásul új mezőket vonna ebbe bele a Gazprom, tehát nem jelentene közvetlen konkurenciát Európának. Úgy tűnik, hogy ennek a finanszírozása menne a Gazpromnak, a többi vezetékeké viszont nem, ezért

Oroszországnak az Északi Áramlat és a Török Áramlat felépítése sokkal fontosabb.”

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője rámutatott, hogy az intézkedések az Oroszországgal együttműködő európai társaságokat is sújthatják.

„Illetve azokat a cégeket is sújtja, akik a megépítendő új gázvezetékekben részt kívánnak venni, ugye itt az Északi Áramlat II-ről, illetve a Török Áramlatról van szó.”

A visegrádi országok által ellenzett Németország és Franciaország által azonban támogatott Északi Áramlat II-t – amely amellett, hogy megduplázná a szállítási kapacitást, megkerülné Ukrajnát az Oroszországból Európába szánt gázzal – az orosz Gazprom építené, ám öt európai társaság – így például az osztrák OMV – részt vehet a finanszírozásában. Számukra az amerikai szankciók komoly fennakadásokat jelenthetnek – húzta alá Pletser Tamás.

„Hiszen minden olyan termék, illetve szolgáltatás esetén, ahol dollárban történik az elszámolás, ezt a dollár-elszámolást az amerikai bankok megtagadhatják, tehát ha valóban ezek a cégek részt vesznek az Északi Áramlat II finanszírozásában, az komoly fennakadást jelenthet nekik az operációban.”

Az OMV ezért már jelezte is, hogy ha a szankciók életbe lépnek és az Európai Unió követi őket, nem vesznek részt a beruházásban, ám ezúttal

nem biztos, hogy Európa követi az amerikai politikát

– tette hozzá Pletser Tamás.

„Én azt gondolom, hogy nagyobb esély van arra, hogy követik az amerikaiakat, tehát

az EU is bevezeti azokat a szankciókat, amelyeket az Egyesült Államok is bevezetett Oroszország ellen,

ami azt jelenti, hogy így nagyobb eséllyel ez az Északi Áramlat nem fog megvalósulni vagy csak olyan formában, hogy a Gazprom önállóan megépíti.”

Vasárnap egyébként Manilában tárgyalt Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az egyeztetést követően Szergej Lavrov úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az amerikai kormány kész folytatni a párbeszédet számos bonyolult kérdésben a két ország közötti feszül viszony és a Washington által újonnan bevezetett szankciók ellenére.

Pletser Tamás szerint az arab országok konfliktusa nem volt hatással a nemzetközi gázpiacra.

„Katar továbbra is tudja szállítani a földgázt. Az lehetne izgalmasabb fejlemény, ha Katart nem engednék ki az Arab-öbölből a szállítmányával. A katariakra azért erőteljesen hatottak a szankciók, az élet jelentősen megváltozott, de a világ földgázpiaca nem érezte meg.”

Az Erste Bank olajipari elemzője megjegyezte, a szomszédos államok irigyelhetik Katar szinte kimeríthetetlen gázkészleteit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×