eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Jó, ha a tervezett naperőművek fele megépül

Jó, ha a tervezett naperőművek fele megépül

Csak tavaly decemberben mintegy 2500 naperőmű engedélyezését kérelmezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, de ezeknek jó, ha a fele meg tud valósulni a buktatók miatt – fejtette ki a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Kiss Ernő szerint a kereskedelmi célú erőművek átlagos összköltsége mintegy 200 millió forint, ami 10-12 év alatt térül meg.

Kérelemdömping volt tavaly év végéig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál; 2500 befektetni szándékozó vállalkozás nyújtott be kérelmet 500 kilowattos, kifejezetten kereskedelmi célú napelemes erőmű építésére, illetve az un. kötelező átvételi támogatás árrendszerében való részvételre – közölte a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Hozzátette: az átlagosan 500 kilowattos erőművek építésére összesen közel 2000 megawattnyi kérelem érkezett.

Kiss Ernő elmondta, hogy főként olyan hazai vállalkozások terveznek erőművet megépíteni, amelyek saját forrással vagy kedvező hitellehetőséggel rendelkeznek.

Közölte:

egy 500 kilowattos napelemes erőmű beruházási költsége körülbelül 200 millió forint.

„A napelemes erőműnek körülbelül tíz év a megtérülési ideje. A tavaly beadott engedélykérelmek határozataiban a hivatal jellemzően közel 25 évre vállalta, hogy kötelező átvételi tarifával átveszi a megtermelt villamos energiát.

Így az erőmű 10-12 megtérülési év után egészen 25 éves koráig termel profitot a beruházó számára.

Ez pedig a beruházás számára körülbelül 10 százalék hozamot jelent” - közölte a szövetség elnöke.

Kiss Ernő elmondta: mivel az engedélykérelemnek jelentős költsége volt, valószínűleg minden befektetni szándékozó pályázó komolyan gondolta a tervét.

Jó, ha a tervezett naperőművek fele megépül

Hozzátette: mivel kissé nehézkes az engedélyeztetés folyamata, számos olyan bürokratikus akadály van, ami ezeknek a megvalósítását nehezíti.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökének becslése szerint

az már nagyon jó eredménynek számít, ha a tavaly decemberig beadott 2500 kérelem körülbelül fele megvalósulhat.

De reményei szerint ennél nagyobb arányban is épülnek majd erőművek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×