eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Itt az újabb nagy átverés: a háztartási gépekkel is csalnak

Itt az újabb nagy átverés: a háztartási gépekkel is csalnak

A gyártók által feltüntetettnél jóval több energiát fogyasztanak egyes háztartási készülékek egy európai uniós felmérés alapján - hívta fel a figyelmet a Magyar Idők.

Előfordul, hogy akár kétszer annyi energiát fogyasztanak egyes televíziók, mosogatógépek és hűtőszekrények annál, mint amennyi az energiacímkéjükön szerepel – derült ki egy széles körű európai uniós felmérésből, amelyről a The Guardian számolt be.

A Magyar Idők ennek alapján ismertette, hogy szakértők másfél évig tesztelték hétköznapi – vagyis nem a gyártók által alkalmazott laborkörülmények – között az A és G energetikai kategória közötti termékeket és derítettek fényt kisebb-nagyobb mértékű túlfogyasztásra a próba módjától függően.

A televízióknál például befolyásolja a fogyasztást a felbontás minősége: az ultramagas (UHD) és a széles dinamikatartomány (HDR) a hét kipróbált berendezés közül négyet késztetett az előírtnál több energia felvételére, közülük

volt, amelyik 47 százalékkal fogyasztott többet, de egy másik tévé extra áramfelvétele a száz százalékot is meghaladta.

Nem különbek a hűtők sem: a vizsgálatba bevont készülékek fele fogyasztott harmadával többet a címkén feltüntetettnél pusztán amiatt, hogy rendre kinyitották az ajtaját és élelmiszereket tettek a hűtőbe. Csupán egyetlen modell teljesítette az elvárt értékeket a fent leírt hétköznapi használat mellett 24 órán keresztül.

A mosogatógépek pedig átlagosan 73 százalékkal több áramot fogyasztottak a feltüntetettnél,

amikor nem az eco, vagyis a szabványosítottan gazdaságos üzemmódban működtek. Ez már csak azért is problematikus, mert a Bonni Egyetem korábbi felmérése szerint a háztartások négyötödében nem használják az eco programot.

A gyártók által jelzett és a valós fogyasztási értékek közötti eltérés minden valószínűség szerint az elavult szabványosítások és standardok következménye - állapítja meg a jelentés.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×